Сімейний концерт, середньовічні танці й княжа каша: завершується третій день фестивалю «Острог-Ренесанс»

13 Травня 2018, 22:12
«Великорадощанська січ» на фестивалі 6197
«Великорадощанська січ» на фестивалі

Ярмарок, сімейний концерт, середньовічні танці й стрільба з арбалета — так завершується третій день фестивалю «Острог-Ренесанс».

У неділю, 13 травня, попри вітряну погоду острожани зібралися на Замковій горі, щоб продовжити розважатися на заходах «Острог-Ренесанс».

Уже традиційно в межах фестивалю діяла виставка-продаж виробів ручної роботи й солодощів, усі охочі могли постріляти зі справжнього арбалета й покуштувати козацького куліша, юшки й міцного богатирського напою.

1
Усі охочі могли постріляти з арбалета
Усі охочі могли постріляти з арбалета

Виставка-ярмарок
Виставка-ярмарок

 

Приємне враження в гостей залишив сімейний концерт, на якому виступали не тільки братики зі сестричками, а й цілі родинні ансамблі.

2
Виступають сестрички Анна й Анастасія Лавренюки
Виступають сестрички Анна й Анастасія Лавренюки

 

Значний інтерес у присутніх викликав показовий виступ колективу «Великорадощанська січ». Юнаки та юнки продемонстрували вправність у бойовому гопаці, показали елементи силової боротьби та змагалися у спритності й уважності. Острожани дуже гостинно сприйняли колектив і викликали гостей на біс.

3
Вихованці «Великорадощанської січі» демонструють уміння
Вихованці «Великорадощанської січі» демонструють уміння

 

Наступним елементом програми був виступ лірника Андрія Ляшука, який, акампонуючи на лірі, виконав низку пісень про марноти цього світу, життя і смерті, богословських текстів. Зокрема він співав про Почаївську Богоматір, Юрія Змієборця, Великодні трактити

Крім того митець зробив екскурс в історію функціювання ліри, яка як інструмент прийшла в Україну ще в 14 столітті.

Це європейський інструмент, із яким по всій Європі ходили незрячі мандрівні співці. І от в Україні він отримав особливий розвиток і став сакральним інструментом, — розповів про ліру Андрій Ляшук.

Лірник також виконав низку заробітчанських пісень, які набули нової актуальності в сучасному суспільстві.

Крім ліри, митець продемонстрував майстерність гри на малій чотириструнній кобзі-мамаївці.

Насамкінець для дітей прозвучала нескінченна пісня-казка про козу.

4
Виступає лірник Андрій Ляшук
Виступає лірник Андрій Ляшук

 

Вельми цікавим був виступ ансамблю зі Львова “Княжа забава”, які продемонстрували острожанам старовинні європейські танці (Франція, Німеччина, Італія).

У Середньовіччя жваві танці чергувалися з повільними. Тим паче, якщо жінки були вбрані в кілька шарів костюмів, відстрибати кілька годин танців було просто неможливо, — розповіли учасниці про свою програму

Неабияку цікавість викликав танець «Буфон» 16 століття з театральними елементами, адже дівчата танцювали з декоративними мечами.

Військове вміння в Середньовіччі було обов'язковим для чоловіків і, щоб не втрачати навичок у мирний час, зі зброєю вчилися вправлятися у найнесподіваніші моменти. До таких танцювальних забав запросто долучалися зброєносці, а дівчата наслідували чоловічу моду, — прокоментували танцівниці.

3
«Княжі забави, танець із мечами
«Княжі забави, танець із мечами

 

Після закінчення показового виступу дівчата запросили до танців глядачів. Одним із найбільш запальних танків видався «Маразуля», який прийшов зі 16 століття. Весело танцювали острожани також білоруську польку «Ай-яй-яй».

2
«Княжі забави» з глядачами
«Княжі забави» з глядачами

 

Одним із найочікуваніших моментів свята було куштування улюбленої страви князя Острозького. Микола Бендюк, знавець побуту князів Острозьких, розповідає, князь найбільше любив м'ясо й рибу, особливо щук із межиріцького ставу. До столу можновладця навіть привозили м'ясо страусів, з-поміж каш — горох. Однак улюбленою стравою була полба — каша з пшениці, яка росте в диких умовах.

Полба складна в приготуванні. Вона твердіша за пшеницю, тому її треба на ніч замочувати, щоб стала м'якшою. Полбу скільки не вари, вона триматиметься купи, — поділився секретами приготуванням князівської їжі Микола Бендюк.

1
Князівська каша
Князівська каша

Острожан не лякав навіть вітер і дощ

2
Свято продовжувалося навіть під дощем
Свято продовжувалося навіть під дощем

 

Також для острожан виступив колектив «Шпилясті кобзарі» з Києва, а закінчився вечір яскравим вогняним шоу.

Коментарі
14 Травня 2018, 18:20
З приводу того, що «усі охочі могли … покуштувати козацького куліша», це не зовсім так. Раніше на подібних заходах в Острозі дійсно усіх пригощали, але в останні роки чи то «жаба стала душити», чи то якійсь страшніший звір — не знаю. Вишикувалася черга, жіночка, яка завідує кулішем, сказала, що треба почекати поки нагодують музикантів і десь зникла, черга чекала-чекала та й розійшлася... Причому усі «свої», які не є музикантами, куліш отримали. Може варто було один казан призначити для музикантів, а інший для гостей? Або продавати цей самий куліш, щоб «жаба» так не катувала?
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром