В Острозі багатство приноситиме унікальна «Лавка достатку»

05 Травня 2018, 10:13
3816

До відкриття туристичного сезону в Острозькому музеї нумізматики встановили новий унікальний експонат – «Лавку достатку».

«Лавку достатку» виготовили в острозькому музеї за проектом Миколи Бендюка, він же розробив і виготовив корону до лави.

Микола Бендюк, художник-реставратор, мистецтвознавець, історик та відомий колекціонер розповідає, що ідея створити таку лавку виникла ще років п’ять тому у тодішніх студентів Острозької академії Богдана Шляхова, Андрія Брижука, Богдана Новака та Олександра Денисюка.

Ця лава не є копією чи аналогом якоїсь лави певного історичного періоду. Це еклектична річ, яка поєднує в собі і готичні, і барокові елементи.  Тут основною метою було не дотримуватись якогось стилю, а надати їй такого вигляду, щоб турист захотів на неї сісти і сфотографуватися, –  пояснює мистецтвознавець.

На оздоблення лавки, – пише портал Голосно, – пішло більше 700 сучасних українських п’ятаків. Для оздоблення монети Микола Бендюк збирав упродовж двох років. Щоб не сідати на тризуб, на саму лаву копійки поклали п’ятірками доверху, верхня ж частина – спинка – інкрустована тією стороною, що зображує Державний герб.


 

Для туристів це стане непоганою атракцією. Можна буде сісти на лавку, сфотографуватись і надіятись, що матеріальний стан «сидячого» відразу покращиться. Крім того, необхідно постійно підтримувати інтерес в туристів новими цікавинками, – говорить Микола Бендюк.

Унікальний експонат установлено в музеї нумізматики Острога

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром