Острог: невідомі розгромили могилу равина Магарша

02 Травня 2018, 12:47
5652

В Острозі невідомі розгромили могилу равина Магарша. Подія трапилася у ніч із 27 на 28 квітня.

У святині вибиті вікна та розкидані священні книги. Про це повідомляє Едуард Долинський, директор Українського єврейського комітету на своїй сторінці.

Поліцію на місце події викликала Валентина Стаховська, а відповідну заяву написав Григорій Аршинов, представник єврейської громади Острога.



 

Зараз  тривають слідчі дії. Сам Григорій Аршинов уважає, що те, що сталося не прояв антисемітизму, а найімовірніше, випадковий акт вандалізму певних асоціальних осіб.

У поліції факт підтверджують, однак подробиць наразі не розголошують.

Ця могила має дуже велике значення не тільки для євреїв України, але й усього світу. Бо це була всесвітньо відома людина, видатний релігійний діяч і вчений. Це – гордість. Те, що трапилось – кримінальний злочин, винні мають бути покарані. Також місцева громада, в тому числі християнські лідери, мають засудити такі дії як злочинні та неприйнятні, – коментує Едуард Долинський, директор Українського єврейського комітету.

Григорій Аршинов додає, що равин Магарша надзвичайно важлива постать, адже він був одним із останніх коментаторів Талмуду (Вавілонського).

Фрагмент Талмуду
Фрагмент Талмуду

 

На зображення правіше від центру є зміст. Під буквою א Шломо Лурьє острозький рабин, похований в Любліні. ב ג – Самуїл Едельс Махарша. Автор цієї частини той, хто похований в Острозі, – пояснює пан Григорій.

 

Довідка:

Самуїл Едельс, відомий як Магарша (скорочення від Море(й)ну га-рав рабі Самуель Едельс – івр. Наш наставник та учитель рабин Соломон Едельс), народився в Познані у 1555 (або в Кракові у 1565), де закінчив гімназію та Ягеллонський університет. Володів широкими знаннями з філософії та астрології. З раннього дитинства вивчав Талмуд та коментарі до нього, брав участь у створенні єшиви (єврейського навчального закладу) в Кракові та викладав філософію.

В 1592 р. переїхав у Холм рабином, а 1594 р. призначається головним рабином Любліна і ректором місцевої школи рабинів. У 1599 р. переїхав до Острога, де отримав посаду головного рабина та був обраний ректором школи рабинів при Острозькій головній синагозі. Вона стала провідною в Європі, а її ректор — лідером талмудистів. За ініціативою Едельса в Острозі була заснована друкарня, яка успішно працювала понад 200 років та була закрита в 1832 у зв'язку з тим, що там друкувались матеріали польських повстанців. За свої кошти Едельс в 1611—1612 роках відремонтував синагогу та прибудував до неї жіноче відділення (бабинець), що перетворило синагогу на найбільшу на Волині. Протягом багатьох століть найбільша синагога Острога носить ім'я Едельса.

Помер в Острозі 1632 року та був похований на місцевому єврейському кладовищі у спеціально побудованому пантеоні. Його могила є місцем паломництва для євреїв зі всього світу.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024