Як уберегтися від укусу кліща: поради острожанам

02 Травня 2018, 10:15
3023

Разом із настанням тепла починається сезон активності кліщів. Ми зібрали для вас поради щодо того, як убезпечити себе від укусів та можливого зараження низкою інфекцій, зокрема й хворобою Лайма, кліщовим вірусним енцефалітом, марсельською гарячкою тощо.
 

Найвища концентрація кліщів зазвичай буває в лісах і серед зелених насаджень. Перебуваючи в потенційній «зоні ризику» варто дотримуватися таких рекомендацій:

1. Подбайте про відповідний одяг   Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів і зменшить ризик укусів кліщів.

2. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.  

3. Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

4. При поверненні додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його.  Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.  

5. Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

 6. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.  

7. Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності - скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.


Що робити, якщо побачили на шкірі кліща

Зараження хворобою Лайма та іншими недугами менш вірогідне, якщо кліщ перебуває на шкірі менше, ніж 24 години, і більш вірогідне, якщо цей час збільшується до 48-72 годин.

1. Саме тому кліща необхідно якнайшвидше видалити. Поширеною помилкою є спроба «задушити» кліща олією, вазеліном, лаком або бензином. Також не можна стискати кліща, розчавлювати чи проколювати його, оскільки бореліх та інші збудники хвороби можуть перебувати в усіх біологічних рідинах переносника. Видаляти кліща потрібно пінцетом або спеціальним інструментом. Найкраще це робити в рукавичках, захопивши кліща якомога ближче до шкіри. Після цього рівними вертикально спрямованими рухами треба повільно витягнути кліща зі шкіри. Якщо під руками немає пінцета чи спеціального інстурмента, можна використовувати просту нитку, однак це збільшує шанси, що частина тіла комахи відірветься

 2. Після видалення кліща треба обробити відповідне місце антисептиком або промити водою з милом; людина, що видалила кліща, також повинна помити руки.

3. При видаленні кліща не варто також обробляти комаху чи місце укусу лідокаїном.

4. Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром