Пройнята любов’ю Волинь на картинах Георгія Косміаді

27 Квітня 2018, 15:15
Петро Кралюк відкриває виставку картин Георгія Косміаді 4453
Петро Кралюк відкриває виставку картин Георгія Косміаді

У Мистецькій галереї НаУОА відкрили унікальну виставку «Волинь у  спогадах Георгія Косміаді». Творчість художника Г. Косміаді добре відома за межами України. Його роботи неодноразово експонувалися в різних художніх музеях та галереях.

  У середу, 25 квітня, виставку в Мистецькій галереї НаУОА презентували професор Петро Кралюк, мистецтвознавець Микола Бендюк та старший науковий співробітник Рівненського краєзнавчого музею Людмила Шлапак.

Презентація Виставки
Презентація Виставки

презентація виставки
презентація виставки

 

  В основу експозиції покладена тематична колекція  арт-салону  доньки художника – Надії Косміаді. У НаУОА представлено 30 картин, написаних олійними, темперними та акварельними фарбами. Картини в більшості, намальовані художником в повоєнні роки, коли він жив у  Гамбурзі, а подумки, тримаючи в уяві незабутні пейзажі рідного Волинського  краю, де минули 23 кращі роки його життя.

Виставка картин
Виставка картин

 

Відтак, глядач може побачити пейзажі Рівного  та  його  околиць  такими, якими  запам’ятав їх  художник і зберіг у своїх спогадах. На картинах зображені натюрморти та краєвиди Рівненщини, парки та деякі старовинні будівлі Рівного, палац Любомирських, що до сьогодні не збереглися. Для прикладу, на роботі «Темні хмари над будинком» зображено маєток, що колись стояв на місці сучасного торгового центру «Злата Плаза».

Картина «Темні хмари над будинком»
Картина «Темні хмари над будинком»

 

Також знаковою для родини Косміаді є робота «Час для чаювання», що віртуально пов’язувала художника з його далекою родиною.  Надія Георгіївна розповідає, що у листуванні її тато та бабуся домовились, що у певний час одночасно чаюватимуть і, таким чином, хоча б подумки, будуть поряд. 

картина Г. Косміаді «Час для чаювання»
картина Г. Косміаді «Час для чаювання»

Картина «Хрест на могилі Юри Косміаді»
Картина «Хрест на могилі Юри Косміаді»

Перегляд фільмів про Г. Косміаді
Перегляд фільмів про Г. Косміаді

 

Побачити усі роботи у Мистецькій галереї НаУОА можна  до 8 травня.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024