«Жив, як писав; писав, як жив»: в Острозькій академії вшанували пам'ять Анатолія Криловця

26 Квітня 2018, 11:36
6479

Студенти й викладачі Острозької академії, а також письменники Рівненщини загалом та Острожчини зокрема пригадали Анатолія Криловця.

Вечір пам’яті поета відбувся в НаУОА у середу, 25 квітня.

Насамперед присутні вшанували пам’ять Анатолія Криловця хвилиною мовчання.

Розпочав захід Ігор Пасічник, ректор університету, який пригадав, як Анатолій Олександрович приїхав до Острога, що навколо молодого талановитого поета згуртувалися літератори міста, багато з яких нині члени спілки письменників.

Людина не помирає, поки про неї хоч хтось пам'ятає. У цьому сенсі Анатолій Криловець не помер, – уважає Ігор Пасічник.

Іван Хом’як, завідувач кафедри української мови та літератури, говорив про Анатолія Криловця, як про свого студента, який запам’ятався, як про відповідального, ерудованого, високопрофесійного колегу.

Острозька академія – практично його (Анатолія Криловця. – ред.) мрія. Тут він започаткував кафедру української філології, тут передавав свої знання студентам, – каже Іван Миколайович.

Згадками ділиться Іван Хом'як
Згадками ділиться Іван Хом'як

 

Зі щемливими спогадами про поета виступив Василь Жуковський, професор НаУОА, який пам’ятає А. Криловця ще з колишнього рівненського педінституту (нині – РДГУ. – ред.).

Анатолій – великий життєлюб, дуже оптимістичний, дуже український, надзвичайно поетичний, – говорить професор В. Жуковський.

Він також додає, що Анатолій Олександрович був дуже скромним і невибагливим чоловіком, добрим, урівноваженим викладачем, турботливим батьком.

На вечір пам’яті завітало чимало колег по перу – Микола Береза та Любов Ярмолюк із Рівного, Олесь Ундір, Євгенія Гамберовська й Галина Філонюк із Острога. Чимало друзів надіслали свої відгуки спогади (Валерій Полковський (Канада), Павло Кричевський (Росія) та українські товариші Василь Кузан, Галина Вокальчук, Петро Білоус, Галина Гнатюк та ін.).

Олесь Ундір пригадує Анатолія Криловця
Олесь Ундір пригадує Анатолія Криловця

 

Анатолій Криловець учив любити, творити справжню поезію, бо жив нею, – схарактеризував поетичне слово А. Криловця Олесь Ундір, керівник міськрайонного літоб’єднання ім. І. Маєвського.

«Його людська усмішка нам до віку незабутня»: острозькі літератори пригадали Анатолія Криловця

Він згадував, як Анатолій Олександрович відвідував засідання літературної студії, як доброзичливо критикував юних літераторів, щиро підтримував перші спроби пера учнів та студентів.

Слово Анатолія Криловця виболене, чесне. Це була поезія сповіді, – поділився своїми враженнями рівненський поет Микола Береза.

Виступає Микола Береза
Виступає Микола Береза

 

На вечорі пам’яті звучали не тільки спогади, а й різнотематичні вірші непересічного поета. Увазі присутніх також представили пісні, написані на слова Анатолія Криловця («Правда, це жовта трава» та «Цівочка по цівці»).

Поетичне слово Анатолія Криловця з уст студентів
Поетичне слово Анатолія Криловця з уст студентів

 

До сліз розчулив присутніх у залі виступ Володі Криловця, сина поета, який прочитав вірш про тата.

Крім того, на заході йшлося, що невдовзі в Острозькій академії буде заснована стипендія ім. Анатолія Криловця.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39