В Острозькій академії відбулась Всеукраїнська олімпіада з «Культурології»

19 Квітня 2018, 08:00
Всеукраїнська олімпіада з «Культурології» 5738
Всеукраїнська олімпіада з «Культурології»

В Національному університеті «Острозька академія »  пройшов другий етап Всеукраїнської олімпіади з «Культурології».

У понеділок, 16 квітня, продемонструвати свої знання до академії приїхали 26 старшокласників та  студентів коледжів та професійно-технічних училищ з різних куточків України.  Усі вони  переможці першого етапу організованої кафедрою культурології та філософії НаУОА олімпіади, який передбачав написання есе на тему: «Українська культура у контексті глобалізації: актуальний стан, проблеми та перспективи».

Учасники олімпіади
Учасники олімпіади

Ольга Шляхова, Микола Зайцев, Богдан Марченко
Ольга Шляхова, Микола Зайцев, Богдан Марченко

Під час урочистого відкриття з вітальним словом  виступали  проректор з науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, доцент Дмитро Шевчук,  декан гуманітарного факультету, кандидат філософських наук Максим Карповць та завідувач кафедри культурології та філософії, доктор філософських наук, професор Микола Зайцев та організаторка олімпіади, аспірантка кафедри Ольга Шляхова. Усі бажали учасникам успіхів та наголошували, що кожен, хто приїхав до Острозької академії, уже переможець.

Урочисте відкриття Всеукраїнської олімпіади
Урочисте відкриття Всеукраїнської олімпіади

Учасники олімпіади разом із вчителями та батьками приїхали до НаУОА
Учасники олімпіади разом із вчителями та батьками приїхали до НаУОА

 

Окрім того, перед початком тесту, школярів та студентів знайомили з новими спеціалізаціями культурології. Зокрема викладачка Наталія Стратонова розповідала про «Кіберкультуру». Дмитро Шевчук презентував  учасникам олімпіади  «Крос-культурний менеджмент» – першу в Україні спеціалізацію такого типу, яка тільки з наступного навчального року запускатиметься у НаУОА.

Дмитро Шевчук презентує нову спеціалізацію
Дмитро Шевчук презентує нову спеціалізацію

Викладачка Наталія Стратонова розповідала про спеціалізацію «Кіберкультура»
Викладачка Наталія Стратонова розповідала про спеціалізацію «Кіберкультура»

 

У той же час поки учні проходили тестування,  для  вчителів та батьків було організовано зустріч з  викладачами кафедри культурології та філософії. Також гості мали можливість поспілкувалися із представниками установ, у яких студенти спеціальності культурологія можуть під час навчання бути волонтерами та здобувати хороший досвід. Зокрема про реалізацію культурологів у туристичній сфері розповідала завідувачка відділом туризму Острозької міської  Олеся Гощук. Про волонтерство у Музеї історії НаУОА розповідала директорка Анастасія Хеленюк. Також на необхідності бути універсальним спеціалістом та можливості стажування у газетній журналістиці наголошувала заступниця редактора газети «Замкова гора» Інна Собко.

Викладачка Жанна Янковська розповідає про практику культурологів
Викладачка Жанна Янковська розповідає про практику культурологів

Початок тесту
Початок тесту

 

Окрім того, для гостей університету було організовано екскурсію в музеї історії НаУОА, де особливу  увагу відвідувачів  звертали на етнографічну колекцію, що формується студентами-культурологами під час фольклорно-етнографічної практики та на археологічну виставку оригіналів Трипільської культури, що тимчасово експонується в Мистецькій галереї НаУОА.

Найбільш хвилюючою частиною дня було підбиття підсумків олімпіади на нагородження переможців.

На урочистому закритті заходу усім присутнім були вручені сертифікати учасників ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з «Культурології», що засвідчує гідний рівень олімпіадистів.

За результатами оцінювання першого і другого етапу, були визначені переможці другої Всеукраїнської олімпіади з «Культурології».  Третє переможне місце здобув  Владислав Хомич учень Комунального закладу «Луцький НВК Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського» . Друге місце посіла Олеся Євтушенко, другокурсниця Дубенського коледжу Рівненського державного гуманітарного університету. Перше, переможне місце, здобув Антон Піддубний, учень 9 класу Комунального закладу освіти  «Середня загальноосвітня школа №1» Дніпровської міської ради.

Переможець Антон Піддубний з міста Дніпро разом із своєю вчителькою та деканом гуманітарного факультету
Переможець Антон Піддубний з міста Дніпро разом із своєю вчителькою та деканом гуманітарного факультету

 

Також оргкомітетом було відзначено конкурсне есе Марії Панасюк, одинадцятикласниці Навчально-виховного комплексу  «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад І ступеня, гімназія» м. Славути.
 

Цього року приємно вразила географія учасників, адже приїхали вони з 14 областей.  Більшість наших гостей потрапили в Острозьку академію вперше, але й були серед школярів та студентів ті, хто минулого року уже брав участь в олімпіаді, й знову приїхали до нас. Безперечно, дуже потішив рівень підготовки усіх олімпіадистів, адже усі показали високі результати. Дуже сподіваюсь, що  1-го вересня ми побачимо більшість учасників у ролі студентів НаУОА – підкреслила Ольга Шляхова.

Нагородження переможців  та вручення сертифікатів учасникам олімпіади
Нагородження переможців та вручення сертифікатів учасникам олімпіади

 

Усім переможцям було вручено дипломи, а в подарунок від організаторів вони отримали книги.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024