З ким і як підписати декларацію про вибір лікаря в Острозі

18 Квітня 2018, 17:40
13434

У зв’язку з набранням чинності наказу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України № 503 від 19 березня 2018 р. «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу», з 2 квітня на Острожчині, як і по всій Україні, стартувала національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї».

Тепер кожен мешканець міста чи району повинен обрати свого лікаря, тобто підписати декларацію про вибір лікаря (сімейного, терапевта, педіатра), повідомляючи державі, що будете обслуговуватись саме у того чи того фахівця.

Кінцевого терміну підписання декларації немає. Декларація чинна безстроково – до часу, поки ви її не укладете з іншим фахівцем. Однак пацієнт не може підписати декларацію із спеціалістом вузького профілю.

У випадку, якщо лікар чимось не влаштовує пацієнта, то він може укласти декларацію з іншим медиком. При цьому, раніше укладена автоматично перестає бути чинною.

Щоб підписати декларацію, пацієнт повинен мати при собі документ, що посвідчує громадянство України чи інший спеціальний статус: паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, тимчасове посвідчення громадянина України, свідоцтво про народження (для осіб, що не досягли 14 річного віку), посвідчення біженця. За дітей до14 років декларацію з лікарем підписують батьки.

Лікар не може відмовити у підписанні декларації через хронічні захворювання пацієнта, його вік, стать, соціальний статус.

– Кожен медичний заклад і сімейний лікар зацікавлений у тому, щоб якомога більше декларацій він підписав із потенційними клієнтами. Від цього залежатиме фінансування медичного закладу та розмір зарплати кожного медика. Тепер на кожного мешканця Острожчини, незважаючи на вік, стать, стан здоров’я, держава виділяє в рік лише 240 гривень, – коментує процес підписання декларації головний лікар Острозького районного центру первинної медичної допомоги Олександр Стратюк.

В Острозі та Острозькому районі первинна медична допомога надається 7 лікарськими амбулаторіями загальної практики сімейної медицини: лікарська амбулаторія № 1, яка обслуговує жителів Острога, лікарська амбулаторія № 2, яка обслуговує сільські приписні дільниці, та лі карські амбулаторії в селах: Оженин, Плоска, Кутянка, Могиляни, Сіянці.

У районній поліклініці із мешканцями Острожчини і всіма, хто має бажання,укладають декларації сімейні лікарі Людмила Маєвська, Марія Зеленюк, Ірина Коваленко (ЛА № 1); Лілія Корнійчук, Надія Залюбовець, Оксана Смаглюк (ЛА № 2), педіатри Неля Савчук, Алла Панчук-Гнатюк, Марія Нечипорук, підлітковий терапевт Валентина Власенко.

Ще є медики, які укладають декларації в селах району.

При виникненні питань про підписання декларації варто звернутися за телефоном центру первинної медичної допомоги на номер 2-38-60.

Читайте також:

Сім міфів про вибір лікаря

Іван Глушман, Олександр Стратюк

За матеріалами газети «Замкова гора» від 14 квітня 2018 року

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024