У Музеї академії відбувся День неспішного мистецтва

17 Квітня 2018, 14:55
День неспішного мистецтва 3039
День неспішного мистецтва

Міжнародна акція, яка за 10 років завоювала увагу любителів мистецтва на 7-ми континентах, цьогоріч уперше відбулася у Музеї історії острозької академії.

День неспішного мистецтва або Slow Art Day – міжнародний проект, покликаний навчити людей відчувати мистецтво. У музеях чи галереях відвідувачі звикли швидко оглядати експозицію не приділяючи  багато уваги мистецьким творам. Як свідчать дослідники: в середньому на споглядання одного твору людина витрачає від 8 до 17 секунд. Тому саме, у цей день музеї світу закликають зупинитись та неквапливо оглянути не більше 5 експонатів зі всієї експозиції музею.

День неспішного мистецтва
День неспішного мистецтва

 

Загалом, проведення Дня неспішного мистецтва є більш характерно для художніх музеїв. Хоча наш музей іншого профілю, ми також маємо хорошу мистецьку колекцію. Тільки у коридорах університету експонується більше двохсот картин, та постійно діє Мистецька галерея. Саме тому, ця акція – це чудова нагода популяризувати наші експонати. Через специфіку того, що ми музей при університеті, й  субота , 14 квітня, вихідний,  у нас акція відбулася  16 квітня та в трішки іншому форматі.  Класично усе відбувається таким чином, що у музеї обирається декілька картин, про які для групи відвідувачів розповідає екскурсовод, водночас, спонукаючи аудиторію до дискусії. Ми ж уникли посередництва між картиною та відвідувачем, та залишили глядача сам на сам із мистецьким твором , – зауважила Олеся  Гощук,  співробітниця музею академії

 

День неспішного мистецтва в ОА
День неспішного мистецтва в ОА

У спеціально облаштованому просторі, у центральному корпусі Національного університету «Острозька академія», усі охочі могли оглянути картину «Херувимський мандрівник». Це  робота відомого українського художника Юрія Нікітіна. На картині зображений мандрівний філософ Григорій Сковорода.

  Ідея неспішного мистецтва полягає у тому, щоб споглядати мистецький твір та вникати у його глибинну суть. Для такого формату події, ми вибрали одну з кращих картин у нашій колекції. Вона сповнена цікавої та глибокої символіки, що легко сприймається та прочитується.  На картині «Херувимський мандрівник» образ Григорія Сковороди художник втілив не лише відтворенням портретних рис філософа. Все, що є на полотні пов’язане з долею Сковороди, його філософією та вченнями. Крім того, художник використовує символіку епохи в якій жив і творив Сковорда. Барокові мистецькі символи прочитуються та наповнюють картину глибинним сенсом. Також, аби під час огляду картини, можна було сповна відволіктись від буденності,  сконцентруватись на картині та перенестись у епоху Бароко, ми підготували для учасників акції музику Бортнянського. Окрім того, ми обрали для акції  коридор центрального корпусу,  аби кожен із університетської спільноти та гостей академії, отримав гарну нагоду відпочити та порелаксувати, – підкреслила директор Музеї історії академії Анастасія Хеленюк.

 

Хороша можливість відволіктись від буденності за допомогою мистецтва
Хороша можливість відволіктись від буденності за допомогою мистецтва


Студенти беруть участь у акції Музею історії Острозької академії
Студенти беруть участь у акції Музею історії Острозької академії

Зауважимо, що численні дослідження поведінки людини та реакцій мозку підтверджують, що такі практики «буття в моменті» знижують дратівливість, підвищують здатність зосереджуватись, здатність чути іншого, саморегулюватися, пізнавати нову інформацію.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024