До Великодня в Острозькій академії представили копії гравюр із книги 17ст.

08 Квітня 2018, 11:17
4401

У Національному університеті «Острозька академія» до Великодня  працівники Музею історії НаУОА підготували виставку унікальних гравюр із книги «Тріодь цвітна» 1630 р.

Тріодь або ж Тріодіон це богослужебна книга – перед- і повеликоднього періоду церковного календаря. Спочатку Тріодь була одною книгою, але згодом була розділена на дві частини: Тріодь «Пісну» і «Цвітну».

Стародрук, що зберігається у фондах музею, красиво оздоблений та проілюстрований серією невеликих за розміром гравюр про життя Ісуса Христа, копії яких й експонуються у центральному корпусі університету.

Частина експозиції
Частина експозиції

Частина експозиції
Частина експозиції

 

Декілька років тому, ми зробили цифрову копію цих гравюр. Збільшивши їх у розмірі, ми представили їх на Великодній виставці. І це дуже цікава колекція, адже художник зобразив на гравюрах найважливіші події з життя Христа. Усі ці образи він міг бачити десь на іконах, церквах. З позиції сучасних технологій, нам важко уявити, що у тогочасній книзі ілюстрація це велика рідкість. Також, варто підкреслити, що кожне зображення дуже цікаве, адже у них проглядається авторський почерк гравера, підкреслила директор Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк.

За кожним зображенням стоїть творча та технічно клопітка робота митця.  Адже аби створити зображення  майстру необхідно було спочатку вирізати дерев’яне кліше, за допомогою якого методом відтискання створювалась ілюстрація. В даній книзі вміщено 45 ілюстрацій з 40 дощок. На жаль прізвище автора нам не відоме, оскільки більшість граверів того часу не підписували своїх робіт, або ж ставили монограми.

Частина експозиції
Частина експозиції

Частина експозиції
Частина експозиції

Частина експозиції
Частина експозиції

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39