В Острозі вперше презентують поезію Зузанни Ґінчанки українською

19 Березня 2018, 09:47
3146

У Національному університеті «Острозька академія» відбудеться презентація збірки поезій видатної польської поетеси Зузанни Поліни Ґінзбург (1917–1944), більше відомої під літературним псевдонімом Зузанна Ґінчанка. 

Презентація відбудеться 19 березня о 14:00. 

Зузанна Ґінчанка – легенда варшавської богеми 1930-х років, яку гітлерівці замордували у Кракові, оскільки вона була єврейкою за походженням. Народжена в Києві, усе своє дитинство та юність вона провела в Рівному, а під час війни переховувалась у Львові. Майже забута після трагічної смерті, поетеса через сто років після народження активно повертається в культурний обіг двох вітчизн – Польщі та України.

«Поетка запам’яталася сучасникам веселою, неповторною вдачею, вражаючою східною красою та яскравим молодим талантом. І стала легендою, адже трагічно загинула у віці, в якому справжнє життя лише починається і в якому її поетична муза тільки обіцяла великі здобутки в майбутньому» - так описав Зузанну Ґінчанку Ярослав Поліщук у своїй статті «Сара, Сана, Гіна».

Аби якнайглибше розкрити талант і долю авторки в презентації візьмуть участь читці-декламатори. Також до заходу долучиться літературознавець та перекладач Ярослав Поліщук.

Презентоване в Острозі видання – перша добірка перекладів українською віршів авторки. Публікація здійснена з нагоди 100-ліття поетеси.

Захід організовують ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль», ВОГО «Фонд місцевого розвитку» за сприяння Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку. 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024