Свято чи будень: думки мешканців Острожчини про 8 березня

08 Березня 2018, 12:51
8 березня - Міжнародний жіночий день 5290
8 березня - Міжнародний жіночий день

Вже наступного року 8 березня офіційно зникне зі святкового календаря українців. Нині цей день ще відзначають, та все ж до самого свята люди ставляться по-різному.

Для одних – це гарний привід зробити приємне близьким жінкам. Водночас, для декого цей день символізує боротьбу жінок за свої права, або ж хтось вважає, що 8 – це політичне свято з радянського минулого. Але є й ті,  для кого – це просто звичайний день.

Ми запитали мешканців Острога та району, чи святкують вони 8-ме березня та, що думають стосовно скасування святкування цього дня. 

2
Анна Журик, викладачка Острозької ДШМ
Анна Журик, викладачка Острозької ДШМ

 

Анна Журик, викладачка по класу фортепіано Острозької дитячої школи мистецтв (Острог)

– Я позитивно ставлюсь до цього свята. Звичайно святкуємо: і на роботі, і вдома, і з друзями. Не підтримую скасування цього свята.

Леонід Шляхов, мешканець с. Лючин
Леонід Шляхов, мешканець с. Лючин

 

Леонід Шляхов, охоронець Острозької РДА (с. Лючин)

– Особисто у мене ставлення негативне. У нас є безліч чудових свят, які не несуть у своїй суті ніяких негативних  навантажень. Чого не скажеш із контексту історії про 8-ме березня. Вважаю, що краще святкувати День матері або християнське Свято жінок-мироносиць.

Наталія Мантула, лікар
Наталія Мантула, лікар

 

Наталія Мантула, лікар-дерматолог Острозької центральної районної лікарні

– Святкую просто як вихідний.  Я абсолютно за скасування. Нам потрібні наші українські свята!

Анастасія Верховецька, студентка НаУОА
Анастасія Верховецька, студентка НаУОА

 

Анастасія Верховецька, студентка НаУОА (родом з м. Дніпро)

– Загалом ставлення позитивне. Для мене 8 березня не комуністичне свято, а нагадування про те, чого досягли жінки своєю боротьбою за рівні з чоловіками права та обов'язки. Хоча свято має певне політичне забарвлення, але це точно не те, яке пропагується у нас в Україні. Здобуття жінками прав, можливостей, обов'язків з огляду на те, що було хоча б 100 років тому і є сьогодні - значна подія, яка заслуговує на свято.

Особисто я цілеспрямовано не святкую, але залюбки вітаю всіх інших жінок і дівчат з цим днем. Скасування не підтримую і, навіть, не через вихідний (його все одно залишать, тільки вже 9 березня на день Шевченка).

Катерина Зелінська з Межиріча, разом із сім'єю
Катерина Зелінська з Межиріча, разом із сім'єю

 

Катерина Зелінська, пенсіонерка (Межиріч)

– Скасування цього свята я ніяк не оцінюю. Для мене –  день 8 березня ніколи нічого особливого не означав, саме тому я його не святкую.  Єдине, що коли я працювала – це був державний вихідний.

Богдан Новак, аспірант НаУОА
Богдан Новак, аспірант НаУОА

 

Богдан Новак, аспірант НаУОА (Острог)

– 8 березня – це ще одна нагода приділити жінкам більше уваги, подарувати подарунки, квіти і т.д.

Оксана Ільчук з Оженина
Оксана Ільчук з Оженина

 

Оксана Ільчук, менеджер з персоналу піцерії «Маестро», (Оженин)

– Ставлення до свята 8-го березня позитивне. Святкую!

Тарас Хмарук, депутат міськради
Тарас Хмарук, депутат міськради

Тарас Хмарук, депутат Острозької міської ради

– Ставлення позитивне. Сприймаю його, як і будь-яке свято, як нагоду сказати «дякую» та зробити приємне дорогим мені жінкам.  Не святкую, але в знак любові і поваги намагаюсь дарувати невеличкі подарунки. Скасування цього свята не підтримую. Однак, вважаю, що  цей день не повинен бути офіційний вихідний.

Оксана Головко, співробітник НПП «Острозько-Дерманський»
Оксана Головко, співробітник НПП «Острозько-Дерманський»

 

Оксана Головко, начальник відділу наукової, еколого-освітньої роботи та рекреаційного благоустрою НПП «Острозько-Дерманський» (Острог)

– Я вважаю, що за століття в пострадянських країнах знівелювали сенс цього дня. Тому, для мене – це Міжнародний день боротьби жінок за свої права. Але аж ніяк – не «свято весни, краси, кохання». Календарна весна настала 1 березня, метеорологічна ще не настала. До чого тут 8 березня? Дуже некомфортно почуваюсь, коли починають бажати бути коханою, жіночною, бажаною і т.д. Щодо того, чи святкую – скоріш вимушено, оскільки наразі в колективах ще поки така традиція існує, проте на побутовому рівні – ні.

Денис Алейніков, лаборант НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія»
Денис Алейніков, лаборант НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія»

 

Денис Алєйніков, лаборант НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія » (Острог)

– Позитивне ставлення. Для мене – це свято не тільки дорогих наших жінок, але і свято весни. Так, я святкую свято з близькими та рідними мені жінками. Чи підтримую я скасування? Ну я завжди за те, щоб радянщина відходила від нас подалі, тому на державному, політичному рівні я підтримую скасування. А вітати все одно дорогих мені жінок я буду. Скасування цьому не завадить.

 

Незважаючи на те, що цього року 8 березня ми святкуємо востаннє як загальнодержавне свято, відзначати Міжнародний день солідарності жінок, в залежності від індивідуального сприйняття цього свята, ніхто не забороняє.

Коментарі
09 Березня 2018, 15:26
Богдан Новак, аспірант НаУОА (Острог)<br/>&quot;– 8 березня – це ще одна нагода приділити жінкам більше уваги, подарувати подарунки, квіти...&quot;. Цікаво, які ж іще нагоди і дні є в аспіранта щоб приділити жінкам більше уваги???
10 Березня 2018, 23:39
8 березня - це, першою чергою, день коли жінки почали боротися за свої права і чогось досягли. Це не день, коли їм раз в рік можна подарувати квіти, подарунки, приготувати сніданок і помити посуд, а на наступний день знову ставитись до них, як до домогосподарки. Це день, який варто пам'ятати, бо ми тепер маємо право голосу, право вибору, можливість навчатися! Читаю ваші коментарі з приводу цього дня і стає сумно! Не треба підтримувати чи спростовувати рішення про відміну цього &quot;свята&quot; - любіть своїх жінок щодня і ставтесь до них з повагою не тільки на якесь там 8 березня!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром