В Острозькій академії поглянули на творчість Шевченка під іншим кутом

07 Березня 2018, 11:52
Творчий вечір «Код Да ШЕ. Перезавантаження Кобзаря» 3838
Творчий вечір «Код Да ШЕ. Перезавантаження Кобзаря»

У вівторок, 6 березня, в Національному університеті «Острозька академія» відбувся творчий вечір «Код Да ШЕ. Перезавантаження Кобзаря».

Цікаву подію, приурочену 204 річниці від дня народження Тараса Шевченка, організували аспірант НаУОА Олександр Подвишенний та студенти Ольга Юрчук і Юрій Устимчук.  Найперше, організатори прагнули відійти від стереотипного сприйняття  українського генія та показати багатогранність його творчості. Вони познайомили публіку з Шевченком-художноком.

1
Організатори прагнули відійти від стереотипного сприйняття  українського генія та показати багатогранність його творчості
Організатори прагнули відійти від стереотипного сприйняття українського генія та показати багатогранність його творчості

 

Аби якомога більше зрозуміти художній талант Тараса Григоровича для аудиторії зачитувались уривки зі щоденника Т.Г. Шевченка, в яких він писав про малярство.  Організатори демонстрували відеозапис з коментарями автора книги «Мистецька спадщина Тараса Шевченка у контексті європейської художньої культури»,  доктора мистецтвознавства, професора Володимира Овсійчука.

О. Подвишенний разом із аудиторією переглядає відеозапис професора В. Овсійчука
О. Подвишенний разом із аудиторією переглядає відеозапис професора В. Овсійчука

Студентка Ольга Юрчук зачитує уривки з щоденника Шевченка
Студентка Ольга Юрчук зачитує уривки з щоденника Шевченка

 

Більш детально, про становлення Шевченка як художника, для аудиторії розповів  мистецтвознавець, колекціонер «Кобзарів» Микола Бендюк. Він говорив про напрацювання у Тараса Григоровича свого власного унікального стилю, про впливи на творчість його вчителів та захоплення західноєвропейськими мистецькими течіями (неокласицизмом, романтизмом).

М. Бендюк здійснює порівняльний аналіз Шевченкової «Катерини»
М. Бендюк здійснює порівняльний аналіз Шевченкової «Катерини»

 

Лектор приділив велику увагу Шевченковим рисункам козаків, портретам, жанровим роботам, графіці, пейзажам, символіці  робіт та ін. Микола Миколайович зауважив, що Тарас Григорович був майстерним художником, але сповна розвинути художній талант йому  завадили заслання та заборони малювати.

М. Бендюк говорить про символізм картини «Катерина»
М. Бендюк говорить про символізм картини «Катерина»

 

Неординарний погляд на творчість українського художника викликав значний інтерес серед студентства. 

  • Ми прагнули по-новому оцінити постать великого Кобзаря, адже ще від радянського минулого нам нав’язували багато стереотипів та сприйняття Шевченка як революціонера-демократа, який боровся із панщиною та царизмом. Під час зустрічі ми хотіли більш детальніше познайомити аудиторію із художнім талантом Шевченка, саме тому, запросили мистецтвознавця Миколу Бендюка. Сподіваємось, що такі заходи будуть традиційними та  стануть початком інтелектуального гуртка, – розповів Олександр Подвишенний.

Ознайомитись із копіями робіт Шевченка,  усі охочі  можуть на виставці «Живописне слово», яку підготували працівники Музею історії НаУОА у центральному корпусі університету.

Виставка «Живописне слово»
Виставка «Живописне слово»

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром