В Острозі вшанували пам'ять Йосипа Новицького

10 Січня 2018, 16:32
5180

В Острозі вшанували пам’ять Йосипа Новицького, музеєзнавця, вченого археолога, краєзнавця, який був першим директором Острозького музею.

Захід було приурочено 140 річниці від дня народження вченого, який припадає на 13 січня 2018 року.

Загалом, як зазначав про Йосипа Владиславовича його друг, директор Львівської картинної галереї, Герой України Борис Возницький,

в особі Йосипа Новицького Україна мала одного з кращих знавців в галузі історії та археології в першій половині ХХ століття.

Напередодні Другої світової війни Йосип Новицький поповнив Острозький музей 1500 експонатами із власного музею, зібраними за останні двадцять років: книгами, картинами, стародруками, рукописами, керамічними виробами тощо.

Досліджував острожанин чимало козацьких курганів на волинській землі,відкривав музейні виставки з новими знайденими експонатами. Учений побував у багатьох європейських країнах, вивчаючи їхню історію. Особливий період для Новицького – це його участь у розкопці єгипетських пірамід, про що пізніше він описав в одній із своїх наукових праць.

Він – автор «Хронології історії міста Острога та князів Острозьких», друкувався у багатьох журналах, «Рочніку Волинському» та інших виданнях.

Помер Йосип Новицький у 1964 році в Острозі й похований на тутешньому П’ятницькому кладовищі.

 

Євген Цимбалюк для Голосу України

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024