Освіта на Острожчині: як утворення ОТГ сприятиме розвитку навчальних закладів

20 Грудня 2017, 17:22
3596

Освіта в Острозькому районі представлена 32 школами різних рівнів, також у нашому районі є 24 дитячі садки, але великим питанням є стан цих навчальних закладів та рівень їх забезпечення інвентарем та приладами.

Елементарно у деяких школах навіть немає належно облаштованих вбиралень, тому взимку діти змушені ходити в туалет на вулицю.

«Є школи де 20–30 років не робили ремонти, тому говорити про їхній належний стан важко. На сьогодні немає такої школи в районі, про яку можна сказати, що там усе зроблено. Школи потребують якщо не заміни вікон, то заміни даху або облаштування спортивного майданчика. А є школи, які потребують усього. Наповненість біологічних, хімічних, фізичних кабінетів теж бажає кращого. У кожному кущі (напрямки доріг в Острозькому районі) є по одній школі, яка більш-менш укомплектована необхідними приладами та інвентарем, щоб діти могли провести якийсь дослід, виконати лабораторну роботу. Але є такі школи, у яких обладнання закуплялося востаннє у 85-89 роках», - розповідає начальник острозького районного відділу освіти Олександр Харчук

Ми вирішили з`ясувати які можливості дасть для освіти утворення ОТГ на території Острозького району. Є ряд позитивних прикладів, як децентралізація допомогла удосконалити школи, оновити обладнання та підняти заробітну плату для вчителів.

У 2015 році на Рівненщині 9 сіл об'єдналося в Милятську ОТГ за перші півтора року керівництву громади вдалося створити ЦНАП та відремонтувати дитячий садочок, а за кошти субвенцій з державного бюджету вдалося розширити, створивши ще одну групу для діток, адже її так потребували жителі ОТГ. Також керівництво громади вирішило із власного бюджету виділити кошти на надбавку до зарплати для освітян, тепер вчителі отримують на 20% за престижність праці.

У свою чергу одна із найуспішніших на Рівненщині, у фінансовому плані, Клесівська громада також виділила значну частину коштів для удосконалення освітніх закладів. За перший рік вдалося значно покращити стан Карпилівської ЗОШ. За один рік в школі замінили дах поставили металопластикові вікна та двері, утеплили корпуси та оновили підлогу у декількох класах. Коштом державної субвенції школа закупила необхідне обладнання: телевізори, комп'ютери, мультимедійні дошки, нове обладнання для кабінетів географії та хімії. А ще встановили два новенькі твердопаливні котли, завдяки яким у школі стало значно тепліше.

У Голобській ОТГ, що на Волині вже створили опорну школу, яка має 4 філії. Крім цього школа також оновилася вдалося перекрити дах, змінити вікна та поповнити матеріально-технічну базу, крім цьогоріч вже виділили понад 2 млн гривень на утеплення навчального закладу.

Очевидно, що саме після створення ОТГ на території Острозького району вдасться покращити умови у яких навчаються наші діти. 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024