У Острозькому бюро правової допомоги розповіли про покарання за несплату аліментів

08 Грудня 2017, 15:19
3105

Острозьке бюро правової допомоги інформує, що 7 грудня 2017 року Верховною Радою України прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Вказаним Законом встановлений ряд обмежень особам, які не сплачують аліменти на утримання дітей. Зокрема, Законом передбачені зміни до п.9 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження», яка викладена у наступній редакції:

За наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, виконавець виносить вмотивовані постанови:

1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі».

Окрім того, діючий Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнений статтею 1831, яка передбачає адміністративну відповідальність на несплату аліментів. Зокрема, диспозиція та санкція вказаної норми визначає, що:

«Несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвело до виникнення заборгованості у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, - тягне за собою виконання соціальних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин», – розповідає Начальник Острозького бюро правової допомоги Микола Шаповал.

Таким чином, законодавець визначив окрім кримінальної також і адміністративну відповідальність за несплату аліментів, а також, як уже зазначалось, визначив ряд обмежень особам, які мають заборгованість у сплаті аліментів.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50