Під стінами Острозької РДА мітингували лісівники

04 Грудня 2017, 13:41
4193

По всій Україні працівники місцевих ліcгоспів одночасно, 28 листопада, вийшли на мітинг, щоб висловити свою незгоду із Стратегією реформування лісового господарства на період до 2022 року, яку два тижні тому схвалив Кабмін.

Працівники лісгоспів вважають, що згідно проекту Стратегії, усі лісові масиви будуть приватизовані, ліквідуються усі лісогосподарські підприємства, що призведе до втрати робочих місць. Учасники протесту заявляють, що ця стратегія прийнята без обговорення. Рівно в 11 годині до приміщення РДА із гаслами «Не допустимо знищення лісової галузі України», «Не допустимо втрати робочих місць», «Вимагаємо податки від лісових господарств залишити місцевим бюджетам» підійшли і лісівники Острожчини, повідомляє сайт Острозької РДА.

Голова профкому ДП «Острозький лісгосп» Ірена Будюк зі сходів, що ведуть у кабінети районної влади, зазначила, що 23 листопада відбулись збори профспілкового активу з приводу схвалення Урядом Стратегії реформування лісової галузі.

«Ми всі стурбовані ставленням Міністерства аграрної політики до лісівників як до пасинків. Від працівників лісгоспів південних та східних областей нам неодноразово надходили подяки за допомогу і підтримку, адже ми частину коштів перераховували для цих регіонів. Трудовий колектив ДП «Острозький лісгосп» розуміє і підтримує необхідність реформування лісового господарства. Над цим завданням в Україні працювала робоча група з фахівців, науковців, представників громадських організацій. Згідно їхньої Стратегії реформування, пріоритетами було збільшення лісистості України, ефективна боротьба з незаконними рубками, розмежування господарських і контролюючих функцій, збереження кваліфікованих працівників. Однак на засіданні Уряду 15 листопада було схвалено зовсім іншу Стратегію, яка не проходила громадського обговорення. Це спроба приватизувати ліси та знищити галузь лісового господарства України. Оптимізація робочих місць ставить під загрозу майбутнє наших сімей. Ми категорично проти приватизації та передачі лісів у концесію. Адже це може спричинити масову вирубку. Ми просимо органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади підтримати лісівників Острожчини», – зазначила голова профспілки.

Працівники державних лісогосподарських підприємств України вимагають: відмінити рішення уряду від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії розвитку лісового господарства на період до 2022 року»; допрацювати проект Стратегії, який розроблений Держлісагентством із залученням фахівців лісової галузі та схвалений міжнародними експертами, із широким обговоренням в суспільстві та узгодженням з галузевою профспілкою; передбачити пряме підпорядкування Держлісагентства Кабміну та визначити його головним розпорядником бюджетних. коштів; вважати неможливим подальший курс на створення в Україні єдиного лісогосподарського підприємства (компанії), що може привести до ліквідації діючих лісогосподарських підприємств; унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх в концесію.

Під час мітингу до лісівників вийшов перший заступник голови Острозької райдержадміністрації Іван Сопіга. Йому Ірена Будюк вручила лист із проханням передати вимоги лісівників Острожчини до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

Всього в акції протесту, що проходила в багатьох областях України, взяло участь 15 тисяч осіб. Люди, які багато років віддали роботі у лісовій галузі, сподіваються, що в Києві їх таки почують і зелене багатство залишиться у власності держави.

ВІКТОРІЯ КРИГЕР

Коментарі
04 Грудня 2017, 17:44
Не соромно давати як новину давати подію, що була минулого тижня? Де оперативність? Де фото з події? Не так часто під РДА мітингують!
05 Грудня 2017, 07:15
фото знайшлося
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024