Що отримаємо, віддаючи здоров'я для Хмельницької АЕС?

03 Грудня 2017, 15:18
3879

У четвер, 23 листопада, у приміщенні Славутської міської ради відбулася зустріч представників громад, що входять до зони спостереження Хмельницької АЕС – Нетішина, міст Славутчини, Острожчини, Ізяславщини.

Інтереси м. Острог обстоювали міський голова Олександр Шикер, заступник міського голови з комунальних питань Анатолій Лисий, депутат Острозької міської ради Микола Скороход. Острозький район представляв депутат Острозької районної ради Роман Свинарчук.

Зініціював проведення зустрічі голова Асоціації територіальних громад 30-км зони Хмельницької АЕС, міський голова м. Славути Василь Сидор. А приводом послугували листи ДП «НАЕК «Енергоатом» щодо проведення слухань з питань продовження експлуатації енергоблока № 1 Хмельницької АЕС та щодо організації проведення розгляду відкоригованих матеріалів ТЕО будівництва енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС, будівництво сховища радіоактивних відходів тощо.

Розпочавши обговорення, Василь Сидор поінформував присутніх про судові справи з питання соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження та поділився досвідом у цій сфері:

– Згідно з нормами Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» вiд 08.02.1995 № 39/95-ВР, а саме статті 12 передбачено гарантоване право населення територій, на яких розміщено ядерні установки на соціально-економічну компенсацію ризику від їх діяльності. Компенсація складає 1% обсягу реалізації електроенергії. Порушення урядом вищевказаного закону відбувається з 2014 року, коли кошти взагалі нам не надійшли. У 2015-2016 роках громада отримала лише третину від належної суми. При цьому потрібно розуміти, що з боку ДП НАЕК «Енергоатом» немає порушень норм вищевказаного закону, кошти підприємство перераховує у повному обсязі.

Депутат Хмельницької обласної ради Іван Гладуняк зазначив:

– Взагалі поняття «зони ризику» та «компенсації ризику» як такого не існувало. Ми з Василем Богдановичем зайняли принципову позицію, разом брали участь у розробці проекту постанови КМУ та добилися цього практично для усіх атомних станцій, безумовно з підтримкою керівництва НАЕК «Енергоатом».

Що ми на сьогоднішній день маємо? За 2014-2017 роки НАЕК «Енергоатом» перерахував відповідно до закону 1,3 млрд грн. (1% від виробленої електроенергії). З бюджету, постановами КМУ, за цей період було виділено всього-на-всього 362 млн.грн. За цей період часу Хмельницька область (зона спостереження) недоотримала 110 млн.грн. До 2014 року процедура була іншою. Кошти були у фонді, вони поступали на атомну станцію, яка в свою чергу звітувала про те, що робилося за ті кошти. Тоді проблем у нас не було.

До того, як розпочнеться будівництво 3, 4 блоку, ми хотіли б змінити підхід до фінансування. Ми вимагатимемо 10 % від вартості проектних робіт. Це дасть можливість суттєво покращити інфраструктуру Нетішина, Славути, Ізяслава, частини Білогірського, Шепетівського і Славутського районів.

Починаючи з 2014 року, Василь Богданович провів колосальну роботу, відстоюючи права населення, яке проживає в зоні спостереження. Не можу зрозуміти, чому інші лишаються лише пасивними спостерігачами. Усі разом повинні підтримати його, аби добитися повернення 110 млн некомпенсованих коштів.

Громадські слухання, про які йде мова, потрібні не уряду, а в першу чергу, нашим громадам, щоб закласти фундамент на майбутнє одержання грошей.

У свою чергу, голова м. Острог Олександр Шикер наголосив, що перед проведенням громадських слухань, перш за все, потрібно внести зміни до самого законодавства, щоб мати певні гарантії.

Очільник Ізяславської районної ради Сергій Шлегель додав, що під час проведення громадських слухань у 2011 році ними було надано цілий ряд пропозицій, на які, на жаль, не відреагували.

Перший заступник Нетішинського міського голови Іван Романюк зазначив, що результати проведеного серед нетішинців опитування показали, що розвиток міста вони бачать у добудові 3 та 4-го енергоблоків.

Думки учасників зустрічі зійшлися на тому, що необхідно виробити єдиний консолідований план дій і разом, лише спільними зусиллями, досягати поставлених цілей.

 

На сьогодні Острозький район – єдиний регіон 30-кілометрової зони спостереження Хмельницької АЕС, який свого часу проголосував проти добудови третього та четвертого енергоблоків, а наразі утримується.

Майже всі населені пункти, розташовані поблизу ХАЕС, увіходять до  Асоціації територіальних громад 30-км зони Хмельницької АЕС, зокрема й місто Острог. Натомість Острозький район – осторонь цих процесів.

 

Сьогодні міська рада острога та депутатський корпус Острозької районної ради готують пакет документів щодо питання соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024