Зробити католицьке Різдво вихідним – політичне рішення – Петро Кралюк

16 Листопада 2017, 19:12
3010

Народні депутати підтримали законопроект № 5496 про святкування Різдва двічі - 25 грудня та 7 січня, але виключили зі святкових днів 2 травня.

Проректор Національного університету «Острозька академія», письменник та філософ Петро Кралюк зазначає, що 25 грудня Різдво в Україні відзначають переважно римо-католики, тоді як протестанти, як правило, святкують 7 січня разом із більшістю українців.

«Католицьких парафій відносно небагато в Україні, це переважно територія Житомирської області, також деякі області Поділля, Вінницька, Хмельницька області. Є і парафії на теренах Західної України, але вони переважно були відновлені вже за часів незалежності, як правило, це малочислені парафії», – розказав він в ефірі «Ранкової Свободи».

Петро Кралюк
Петро Кралюк

 

Доцільність впровадження ще одного вихідного викликає в освітянина сумніви. Натомість він схильний вбачати в цьому рішенні політичні мотиви.

«Я розумію, що політикам зараз зробити вихідний день для всього народу України – це буде плюс. Тому що, так чи інакше, не за горами парламентські вибори і хочеться бути добрими в очах народу. Хоча з точки зору економічної це буде швидше мінус», – впевнений він.

Кралюк наводить приклад Польщі, де віруючі люди можуть не приходити на роботу, заздалегідь повідомивши керівництво, якщо їхнє релігійне свято не є державним вихідним. На його думку, подібну практику можна застосувати і в Україні.

«Зрозуміло, що почнеться трошки плутанина, але, як на мене, можна було б ухвалити відповідні законодавчі акти, які б передбачали, що людина, керуючись своїми релігійними переконаннями, може попросити в керівника виробничої структури, щоб їй дозволили відсвяткувати, наприклад, Різдво Христове чи Великдень за григоріанським календарем», – припускає філософ.

Він впевнений: ідея перейти повністю на григоріанський календар, якщо така буде запропонована, викличе спротив низки конфесій, зокрема Московського патріархату. Водночас Кралюк вважає, що з політичної точки зору це мало б сенс.

«Це засвідчить певну нашу прозахідну, проєвропейську орієнтацію, тому що в європейських країнах Різдво святкується 25 грудня, і це стосується не лише римо-католицьких чи протестантських країн, але навіть православних», – пояснює він.

Коментарі
18 Листопада 2017, 20:18
Дуже багато слів. Далі Патріарх Філарет має виступити із заявою про дату святкування Різдва за рішенням прихожан церкви. Нікого не примушувати - як вирішать самі прихожани - так і святкувати - 25 грудня чи і далі 7 січня.
20 Листопада 2017, 14:22
преподавателю научного атеизма виднее
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024