Новий закон про тварин: чого варто чекати острожанам

11 Листопада 2017, 12:07
3869

На розгляд Верховної Ради України внесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин, який викликав бурхливе обговорення в суспільстві.

З-поміж іншого законопроект, як узагальнює Оstroh.Іnfo, передбачає:

• Реєстрацію усіх домашніх тварин (близько 170 грн.)
• Примусову стерилізацію усіх безпородних тварин (відмова каратиметься штрафом від 3400 до 20400 грн.)
• Штрафування господарів за неприбрані за собакою екскременти (від 850 до 1700 грн.), а також за торгівлю тваринами без документів (від 340 до 20400 грн.)
• Заборону умертвіння вагітних самок та умертвіння тварин в присутності дітей.
• Заборону використання тварин для проведення іспитів та змагань.
• Заборону розведення безпородних тварин.

Район.Острог спробував з'ясувати, які ж плюси для містян може дати законопроект.

В цілому до закону я ставлюсь позитивно. Хочу зазначити що він ще "сирий" і недоопрацьований. Є спірні питання. Щодо самого факту про те, що такий закон буде – я тільки за. Звичайно, що будуть непорозуміння і зловживання. Як і в інших сферах цього не уникнути. Впливати буде людський фактор, менталітет, форс-мажорні обставини. Але погодьтеся, що поганого в тому, що гуманним шляхом, а не шляхом вбивства буде регулюватися кількість тварин? Я завжди була проти того, щоб тварин утримували в поганих умовах, розводили на продаж і т.д. Кожна домашня тварина має бути чіпована, вакцинована, стерилізована - для своєї безпеки і для безпеки населення, – говорить Галина Шишкова, президент ГО «Еко-друг» і волонтер.

Важливо, що в законопроекті чи не вперше на державному рівні йдеться про статус чотирилапих безхатьків. Зокрема в пояснювальній записці зазначено: «Неналежне утримання тварин  та велика кількість безпритульних тварин на вулицях міст та селищ призводять до  погіршення їх санітарно-епідемічного стану, забруднення навколишнього середовища, аварійності на дорогах, підвищення соціальної напруженості та рівня конфліктності людей, ризику розповсюдження хвороб, що є спільними у людей та тварин, укусам тощо», тому ініціативна група пропонує  стерилізувати безпритульних тварин за кошти державного та місцевих бюджетів.

В Острозі депутатський корпус, який складається з мислячих людей, уже пішов цивілізованим шляхом. Цього року завдяки зусиллям Марії Журик, міської ради , а також волонтерів була успішно втілена програма стерилізації. Приклад подав ректор університету ще 2015 році. За ці 2 роки було стерилізована приблизно більше двох сотень тварин, як безпритульних так і домашніх. Багато містян усвідомлено платили гроші за стерилізацію, щоб їхні улюбленці не приводили на світ потомство і не доводилось їм шукати домівку. чи викидати. Острогу це тільки на користь. Якщо брати співвідношення тварин до кількості населення Острог єдине в області місто, яке успішно почалося вже регулювати кількість тварин. І наше місто одне з небагатьох в Україні пішло шляхом гуманної регуляції. Стерилізовані собаки в місті живуть на тих самих місцях, зайнявши свою так би мовити екологічну нішу. Їх годують небайдужі. Багатьох тварин після стерилізації взяли до себе жити мешканці Острога та сіл. У нас реєструють свійську худобу, а потрібно також усіх тварин, які живуть на обійсті. Якщо так станеться кількість безпритульних зменшиться. Особисто я стерилізувала власним коштом не одну тварину, яка мені не належить і прилаштовувала потім, тому не бачу проблеми, щоб заплатити податок, якщо він піде на користь, – коментує Галина Шишкова.

 

Наскільки ефективним буде механізм, пропонований законотворцями, покаже час. А ми запрошуємо острожан до обговорення питання.

Коментарі
11 Листопада 2017, 17:55
Розкажу,як воно буде на справді.У державній ветеринарній клініці хірургів нема.Там один тільки Пєтя Псюк,який тільки справно збирає долю з приватних ветеринарних аптек щомісячно.Фінансування цього закону заглохне зразу.Сотні острозьких жлобів після того,як їм запропонують за свій кошт провести оваректомію для їхньої кішки,або сучки,випхнуть її на вулицю,як у відомому мультику.Ще раз,для розумово відсталих повторюю,щоб позбутись бродячих тварин потрібно не сирий закон,а ДЕРЖАВНА програма з 100%державним ФІНАНСУВАННЯМ операційного кабінету,двох хірургів і 2 помічників.Так результативно робить весь світ.А то,що титанічно зроблено острозькими волонтерами то всьо ДО СРАКИ.Кількість безпритульних тварин тільки збільшується.
14 Листопада 2017, 21:55
Якщо всі безпородні собаки будуть стерилізовані,то через кілька років де можна взяти безпородну тварину?Чи право мати собаку будуть мати багатії,які можуть купити породисту?Іще я не можу зрозуміти яким чином реєстрація покращує життя тварин?
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024