Проректору Острозької академії вручили премію Юзефа Лободовського

28 Жовтня 2017, 12:02
3840

У Національному університеті «Острозька академія» 24 жовтня відбулося урочисте вручення премії Юзефа Лободовського проректору навчального закладу Петру Кралюку.

Його перекладені польською твори «Полум’яне серце» та «Зона», що були написані ще 2009 року та ввійшли до книги «Реанімація», стали грунтом зближення двох культур: української та польської.

Премія Юзефа Лободовського заснована нещодавно, на честь видатного письменника, перекладача, який був великим прихильником України. Твори діяча були заборонені в Радянському Союзі та Польщі часів комунізму. Дослідник присвятив чимало творів питанню українсько-польських взаємин, багато писав польською мовою про українських літературних діячів, зокрема про Тараса Шевченка, Євгена Маланюка, Лесю Українку, Павла Тичину, Максима Рильського та інших.

 

Премія відзначає письменників із країн Центрально-Східної Європи, твори яких стосуються політики, науки, літератури та мистецтва загалом. У творчому доробку Юзефа Лободовського істотне місце посідає «Пісня про Україну», яка містить сподівання автора про порозуміння й зближення поляків та українців — навіть попри трагічні сторінки нашої спільної історії.

Під час вручення премії говорили про цеглинки закладення порозуміння між українцями, білорусами та поляками. Адже й справді, нас розділяє чимало трагічних сторінок із присмаком постійної агресії, непорозумінь, крові. Проте ми маємо пам’ятати, що є й дещо таке, що незмінно має єднати. Отож, ми щиро вітаємо Петра Кралюка з нагородженням, а Острозькій академії бажаємо нових перемог, звершень.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024