Які медичні послуги залишаться безкоштовними після реформи

23 Жовтня 2017, 11:27
5471

Норми прийнятої медичної реформи почнуть діяти з січня 2018 року. Але до 2020 року будуть впроваджуватися поступово. Коли всі зміни будуть запущені, українці отримають абсолютно нову по ідеології систему охорони здоров’я.

Про це повідомляє Еizvestia.

По суті, «безкоштовна» медицина йде в минуле. Саме так творці реформи розуміють розтиражоване гасло «гроші йдуть за пацієнтами». Втім, і противники прийнятих змін дещо лукавлять. Оскільки безкоштовна медицина зовсім не скасована. Її лише оформили в чіткі і зрозумілі рамки.

Реформа передбачає створення державної програми медичних гарантій. Тобто перелік послуг і медичних препаратів, які будуть гарантовано і на 100% (норма про співоплати була видалена з остаточної версії) оплачені з бюджету. Крім «позитивного» пакета послуг, буде написаний і негативний – ті медпослуги, які пацієнт на 100% стане оплачувати самостійно.

Зокрема, серед таких автори медреформи назвали планову не екстрену стоматологію, вибіркову хірургію, яку пацієнт ініціює за власним бажанням.

Заплатити з власної кишені доведеться і за вільний вибір: якщо пацієнт вирішить минаючи первинні стадії медичного обслуговування потрапити до профільного фахівця, держава відмовить йому в оплаті отриманих послуг. Навіть якщо вони будуть включені в гарантований список.

Всього, згідно з текстом прийнятого закону, розраховувати на безкоштовну медицину українці зможуть майже всюди. У гарантований список повинні будуть включені медпослуги, що входять в такі категорії:

- екстрена медична допомога (швидка);

- первинна медична допомога: сімейні лікарі, дільничні педіатри та терапевти;

- вторинна (спеціалізована) медична допомога;

- третинна (високоспеціалізована) медична допомога;

- паліативна медична допомога;

- медична реабілітація;

- медична допомога дітям до 16 років;

- медична допомога в зв’язку з вагітністю та пологами.

Чіткий перелік послуг буде затверджуватися парламентом разом з бюджетом напередодні кожного бюджетного року. А перший повноцінний пакет гарантованих медпослуг підготують до 2020 року.

«Перші результати будуть помітні через рік-два. А через три роки українці зрозуміють, для чого ця «дивна команда» кілька років розробляла реформу. Кожен українець буде чітко знати гарантований, нехай і невеликий, список медпослуг і ліків, які йому забезпечить держава на 100 % «, – сказав заступник міністра МОЗ України Роман Ілик.

Автори уточнюють, що в 2018 році реформа торкнеться тільки первинної медицини. Тобто сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів. Повний перелік гарантованих послуг, тобто, фактично, зобов’язань таких медпрацівників, вже найближчим часом буде затверджений документом «Порядок надання первинної медичної допомоги».

Крім того, буде визначено і список ліків, які держава буде оплачувати пацієнтові, а також перелік безкоштовних аналізів і діагностик.

В останній увійшли найпростіші аналізи крові, сечі, кардіограма і рентген легенів.

Всього проект документа містить 28 пунктів безкоштовних аналізів і досліджень. На даний момент всі ці документи існують у вигляді проектів. Ознайомитися з якими може кожен бажаючий на сайті МОЗ. Так, наприклад, безкоштовними пропонують зробити всі послуги, що надаються в поліклініках. Включаючи призначення лікування і ліків, видачу довідок, проведення обстежень та направлення на лікування фахівцям вузького профілю.

Разом з тим, автори реформи закликали українців взяти активну участь в імплементації норм реформи. Допомогти змін можна, наприклад, відмовившись від дачі хабарів. Також громадян закликали «показати себе державі».

«Я закликаю всіх з 1 січня 2018 року прийти і стати на облік в свою поліклініку. Щоб виділені державою гроші потрапили саме до вас», – попросила виконавчий директор фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39