Острожчина: найчастіше кривдять літніх людей у сільській місцевості

18 Жовтня 2017, 17:13
4311

У поточному році на території Рівненської області жертвами злочинів стало 253 особи похилого віку. Серед кримінальних правопорушень, вчинених відносно літніх людей, найбільше - крадіжки, шахрайства, також є факти розбійних нападів та вбивств.

На жаль, в наш час скоєння злочинів проти пенсіонерів є дуже поширеним явищем. Беззахисністю самотніх літніх людей так і хочуть скористатися охочі до легкої наживи люди. Напади на пенсіонерів у їхніх будинках стають щоденними фактами в поліцейських зведеннях. Такі злочини, як правило, вчиняються з метою крадіжок грошей або іншого майна, яке являє собою хоч якусь цінність.

Так, упродовж 9 місяців 2017 року на території Рівненської області зареєстровано 251 кримінальне правопорушення стосовно одиноких осіб похилого віку. Із них, 82 тяжких кримінальних правопорушень: 78 крадіжок за ч.3 ст.185 ККУ, 4 пограбування за ч.2 ст.186 ККУ, 4 особливо тяжких кримінальних правопорушень: 2 вбивства за ч.1 ст.115 ККУ та 2 розбійних напади за ч.3 ст.187 ККУ.

Усього від кримінальних правопорушень потерпіло 253 особи (160 жінок) осіб похилого віку, 93 – особи віком до 60 до 70 років, 114 понад 70 років, 2 таких особи загинули.

Найбільше скоєно кримінальних правопорушень стосовно осіб похилого віку з корисливих мотивів – 72, з яких 20 – з метою заволодіння коштами. На побутовому грунті вчинено 11 кримінальних правопорушень та з хуліганських спонукань – 4.

В період з 1 січня року по 30 вересня в Острозькому ВП ГУ НП всього зареєстровано 14 кримінальних правопорушень, вчинених відносно осіб похилого віку, з них: 10 – в сільській місцевості, 4 – в місті. Із числа зареєстрованих правопорушень 8 -  крадіжок відносно осіб похилого віку (2 – вчинено в місті, 6 – в сільській місцевості), 1- шахрайство, вчинено в місті, 1- умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, вчинене в місті.

Постійно працівники Острозького ВП ГУ НП надають рекомендації щодо заходів особистої безпеки та зосереджують увагу на скоєнні шахрайських дій відносно пенсіонерів, коли люди похилого віку, наївно довіряючи малознайомим людям, віддають свої заощадження.

Особлива увага дільничними офіцерами поліції Острозького відділу поліції під час подвірних обходів приділяється питанню здійснення насильства в сім’ях відносно осіб похилого віку. Адже старенька людина навряд чи у своєму безпорадному стані зможе чинити опір, коли на неї піднімуть руку. Для попередження таких випадків дільничні проводять бесіди з рідними та сусідами пенсіонерів щодо недопущення фактів побиття чи морального тиску з їхнього боку .

Звичайно, цілком убезпечити себе від зловмисників неможливо, втім, якщо дотримуватися певних правил, ризик стати жертвою злочину значно зменшиться. ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ:

  • не впускайте до своїх осель незнайомців, в тому числі тих, які представляються працівниками різних установ, комунальних служб, пропонують будь-які послуги чи товари;
  • якщо особа представилася працівником певної установи чи організації, вимагайте, передусім посвідчення або інші відповідні документи, а вже потім продовжуйте розмову;
  • обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються у вас;
  • будьте пильні у всіх випадках коли мова йде про гроші: продаж «цілющих ліків», «вигідний» обмін валюти, заміна старих купюр на нові і т.д. Аби втертися у довіру зловмисники можуть використовувати різноманітні схеми для афер, але переважна більшість із них зводиться до того, щоб зайти у ваше житло, відволікти увагу аби знайти схованку з грішми чи підвести вас до ситуації у якій ви самі віддаєте гроші у руки  аферистів.
  • в жодному випадку не перераховуйте чи не віддавайте особисто гроші зловмисникам, які телефонують з повідомленням про те, що ваш родич потрапив у поліцію чи лікарню. Знайте – це шахраї! Обов’язково зателефонуйте родичу, про якого йде мова та з’ясуйте чи з ним все гаразд;
  • не повідомляйте нікому персональні дані своїх банківських карток та не проводьте ніяких операцій з ними, коли вам телефонують нібито працівники банку. У таких випадках припиніть розмову та негайно звертайтеся на гарячу лінію банку, у якому обслуговуєтеся, повідомте про подію, у разі необхідності заблокуйте картку;
  • не ховайте гроші в  легкодоступних місцях (шафах із одягом, сервантах, кухонних шафах, у банках між консервацією, під матрацом і т.д.);
  • не залишайте ключі від оселі у доступних місцях, а в разі втрати хоча б одного з ключів змінюйте замок;
  • з обережністю ставтеся до прохань дати незнайомцю мобільний телефон для того, щоб здійснити терміновий дзвінок. Адже, вихопивши його, грабіжник може просто втекти.
  • повертаючись додому у темну пору доби уникайте неосвітлених та безлюдних місць, по можливості – не ходіть самі пізно.

Якщо відносно Вас все ж таки було вчинено протиправні дії, не зволікайте та негайно телефонуйте на спецлінію «102».

Працівники  Острозького ВП ГУНП закликають громадян поспілкуватися зі своїми старшими родичами, розповісти їм елементарні правила безпеки та застерегти від необдуманих вчинків.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024