Острожан просять добровільно здати незареєстровану зброю

01 Жовтня 2017, 15:40
2959

В Острозькому ВП ГУНП  в період з 1 по 30 жовтня проводиться «Місячник добровільної здачі вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів».

Добровільно здана, технічно справна мисливська зброя, спеціальні засоби самооборони після перевірки, чи не перебувають вони в розшуку, можуть бути зареєстровані на громадян у встановленому законом порядку.

Зберігання зброї і спецзасобів без дозволу органів внутрішніх справ тягне за собою притягнення громадян до відповідальності та конфіскації зброї.

- згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 190. Порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної збро1.

Придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, калібру понад 4,5 міліметри і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх  справ тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до п’яти неоподаткованих  мінімумів  доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої.                                                                                                                            

Ті самі дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу  від чотирьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї. 

- згідно Кримінального кодексу України                                                           

Стаття 263. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

  1. Носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї ( крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу  - караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.                                  
  2.  Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу - караються штрафом до п'ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.       
  3. Звільняється  від  кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

Про це інформує інспектор з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи сектору превенції Острозького ВП ГУНП в Рівненській області капітан поліції   Андрій Кравченко.   

          

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024