Поради острожанам: як уникнути укусів змій

08 Серпня 2017, 18:28
3606

Нині на Острожчині триває сезон тихого лісового полювання - збору дарів лісу. Тому нагадуємо мешканцям району правила, які допоможуть уникнути укусів плазунів.

Як повідомляють в управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівненської ОДА, вирушаючи у подорож до лісу, необхідно ретельно підбирати одяг та взуття. А найголовніше – ніколи не залишатися наодинці та мати при собі мобільний телефон, щоб у випадку біди мати можливість викликати допомогу.

Для того, щоб захиститися від укусів змій, необхідно знати, які їх види трапляються в цій місцевості, та особливості їхньої поведінки: вміти розрізняти ознаки отруйних і неотруйних тварин, наприклад, вужа і гадюки, й уникати з ними контакту. Потрібно пам`ятати, що різкі рухи тільки привертають увагу плазунів і можуть викликати їхній напад.

Пам’ятайте також, що найчастіше змії можуть перебувати у чагарниках, під корчами старих дерев та навіть ховатися у високій траві. Окрім того, вирушаючи на пікнік чи риболовлю не полінуйтеся провести бесіду із своїми дітьми щодо правил безпечної поведінки.

При укусі невідомої змії не варто піддаватися панічним настроям. Пам’ятайте, хвилювання стимулює прискорення серцевого ритму, що сприяє швидкому проникненню отрути в кров. Необхідно дихати повільно і глибоко.

Насамперед, необхідно установити, чи дійсно є привід для занепокоєння. Уважно огляньте місце укусу. Якщо це укус гадюки, на тілі залишаться сліди двох отруйних іклів – вони мають вигляд ранок, що кровоточать, і віддалені одна від одної на 1- 1,5 см.

Укуси великих і агресивних, але неотруйних полозів виглядають інакше: на шкірі ми спостерігаємо дугу, що складається з багатьох дрібних подряпин.

В будь-якому випадку намагайтеся відвезти потерпілого якнайшвидше до лікарні. Попередньо наклавши досить тугу пов’язку вище отриманого укусу та вичавивши з ранки кров. Ні в якому випадку кров не можна висмоктувати, адже якщо на слизових оболонках рота є ушкодження, отрута ще швидше пошириться по організму та потрапить до головного мозку, що є вкрай небезпечним.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39