Погляд на Луцьку вежу із неба

01 Серпня 2017, 15:07
6690 Джерело: livejournal.com

Луцька надбрамна вежа, побудована у другій половині XV – на початку XVI ст., є пам'яткою оборонної архітектури в місті Острог.

Рідкісний зразок оборонної споруди — барбакана. Поряд з Татарською брамою демонстрували велич і поважний статус столиці Острожчини. Автор проекту — архітектор Якуб Мадлайн. 

Окрім суто утилітарної функції Луцька брама повинна була демонструвати велич і поважний статус столиці земель Острозьких, що було досягнуто завдяки використанню архітектурного прийому поєднання вишуканого аттика з суворою міцністю гладенько потинькованих стін. Саме цей удало використаний прийом став найприкметнішим в архітектурному обличчі Острога періоду Середньовіччя.

Брама була найважливішою ланкою в кільці міських укріплень, захищала місто з боку дороги на Луцьк. Спорудження виконувало функції міських воріт і одночасно оборонної вежі. Належить до самобутнього типу укріплення, сформованому на Волині внаслідок злиття двох окремих оборонних споруд – замкових воріт і барбакана.

Спочатку споруда була двоповерховою, наприкінці XVI – початку XVII ст. був надбудований ренесансний аттик з бійницями. Вежа триповерхова, складена з пісковика на вапняному розчині, кладка армована дерев'яними зв'язками. У нижній частині знаходився проїзд. Верх –ренесансний аттик з фігурними зубцями й ліпними розетками, пом'якшувальні оборонні риси вежі і надають їй характер світської архітектури.











 

Джерело: Живий Журнал

Коментарі
02 Серпня 2017, 00:47
гугл-переклад з російської - &quot;відноситься&quot; - &quot;належить&quot;, &quot;зміцнення&quot; - &quot;укріплення&quot;; гугл-переклад з російської (без редагування): &quot;сооружение было двухъярусным&quot;<br/><br/>не вперше - выдсутнє елементарне редагування тексту
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024