На Острожчині розкривають понад 60% злочинів

16 Липня 2017, 15:47
3127

Острозьким відділом Здолбунівської місцевої прокуратури упродовж першого півріччя 2017 року здійснено ряд наглядово-практичних заходів, спрямованих на підвищення ефективності захисту прав і свобод громадян від злочинних посягань та зміцнення законності на піднаглядній території.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 145 повідомлень та заяв про вчинення кримінальних правопорушень у Острозькому районі (за аналогічний період минулого року 203) та 127 в Острозі (99). 

Рівень кримінальних правопорушень у Острозі та районі є значно нижчим від загальнодержавного та від загально обласного.

Розкриття злочинів у місті складає 54,8%, в районі – 64,8%, що є найкращими в області та значно вище серед ньообласного (34,3%).


 

Відбувається зменшення рівня злочинності по певних категоріях злочинів. Зокрема, не вчинено вбивств, зґвалтувань, злочинів проти волі, честі та гідності особи, проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини та громадянина, у сфері господарської діяльності, проти безпеки виробництва, розбійних нападів, вимагань та хуліганства.

Менше вчинено злочинів проти життя і здоров’я особи – 31 кримінальне правопорушення проти 50. Разом з тим, в Межирічі мало місце заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілої. Цей злочин розкрито, винна особа засуджена Острозьким районним судом до 7 років позбавлення волі.

Дещо збільшилася кількість злочинів проти власності із 101 у 1 півріччі 2016 року до 111 у поточному році. В тому числі, в Острозі збільшилася кількість крадіжок – з 26 до 55 та шахрайств – з 6 до 9, а в Острозькому районі збільшила ся кількість грабежів – з 0 до 2.

Значною залишається кількість злочинів приватного обвинувачення, які в подальшому закриваються у зв’язку із відмовою потерпілого від обвинувачення.

Дещо (з 10 до 12) зросла кількість злочинів, вчинених особами, які раніше вчиняли злочини.

Здолбунівської місцевої прокуратури затверджено та скеровано до суду 64 обвинувальні акти (з них – 15 з угодами про примирення, 5 – з угодами про визнання винуватості), 6 клопотань про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності, закрито із нереабілітуючих підстав 11 кримінальних проваджень. Прийнято участь у розгляді судом 82 кримінальних проваджень, за результатами розгляду яких судом винесено 37 вироків та 17 ухвал, а також забезпечено участь у розгляді 28 справ з питань, пов’язаних із виконанням вироків, застосуванням, продовженням та припиненням примусових заходів медичного характеру.

Слід зазначити, що на сьогодні прокурори здійснюють представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і порядку, що визначені законом. Упродовж 1 півріччя 2017 р. Острозьким відділом Здолбунівської місцевої прокуратури пред’явлено до суду 4 позови на 239 тис. грн., в тому числі і щодо визнання земельної ділянки площею 3,94 га відумерлою спадщиною. 

Залишається активною діяльність Острозького відділу місцевої прокуратури у сфері запобігання і протидії корупції. Упродовж першого кварталу 2017 р. виявленофакт вчинення депутатом Верхівської сільської ради адміністративного правопорушення, пов’язаного із корупцією, внесено 12 подань в сільські ради Острозького району про усунення порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції», забезпечено участь у розгляді Острозьким районним судом 1 протоколу про вчинення адміністративного корупційного правопорушення.

Упродовж 6 місяців 2017 р. Острозьким відділом Здолбунівської місцевої прокуратури за результатами здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень та застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, внесено 7 актів реагування у різні піднаглядні об’єкти, які розглянуто та задоволено, 4 особи притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

За матеріалами прес-служби Здолбунівської місцевої прокуратури

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024