В Острозі показали святих, що усміхаються

30 Червня 2017, 13:17
3525
У мистецькій галереї найстарішого вишу країни відкрито виставку ікон Острозької іконописної школи

У мистецькій галереї Національного університету «Острозька академія» 28 червня відбулося відкриття виставки ікон Острозької іконописної школи, – пише День.

Реставрацією пам’яток сакрального мистецтва займалися місцевий художник Микола Бендюк зі своєю донькою Наталією. Ікони повернулися до Острога на тиждень після їхньої понад 200-літньої відсутності.

Як зазначив Микола Бендюк, особливість острозького іконопису XVIII століття — це зображення усміхнених святих. «Ця школа культивувала канон доброго Бога, на відміну від візантійської традиції, де лика святих суворі й спонукають людей ставитися до Господа з боязню за свої гріхи. В Острозі, навпаки, акцентувалася увага на любові до Бога, яка була ключовою для ренесансної європейської традиції сакрального мистецтва ще у XVI столітті. Цим стилем славилася Волинська іконописна майстерня загалом, а її вершиною стала Острозька іконописна школа», — розповів художник-реставратор.


 

Ікони були написані у XVIII столітті для іконостаса Святовоскресенського храму в Острозі. Згодом цей храм перебудували, а ікони продали близько 1806 року для церкви села Оженин, поблизу Острога. Спочатку вони також розташовувалися в іконостасі, але з часом були розміщені у притворі.


 

Деякі ікони непрофесійно поновлювали два-три рази, тому майстрам довелося працювати над їхнею реставрацією місяць. Дещо вдалося зняти спеціальним скальпелем, також художники вдавалися до очищення від неякісних фарб хімічними речовинами. Окремі фрагменти на іконах вони спеціально залишили в первісному вигляді, щоб продемонструвати глядачеві сам процес реставрації. Відповідно, можна порівняти, що було на початку і що є зараз. 


 

«В Острозі є сорок ікон цієї майстерні. Ще приблизно стільки ж зберігається в Києві, Луцьку, Львові, частина — у церквах. Загалом десь сто ікон. Нам надзвичайно важливо їх зберегти й демонструвати туристам, адже такого стилю сакрального мистецтва не було ніде, крім Острога», — переконаний Микола Бендюк.

Після тижневого перебування в Острозі ікони повернуться назад — у церкву села Оженин.

ФОТО АВТОРА

Олексій КОСТЮЧЕНКО, Острог 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024