В Острозькій академії виставляють ікони 18 століття

28 Червня 2017, 18:44
6402

У середу, 28 червня, в Острозькій академії відкрили виставку ікон острозької іконописної школи.

Як розповів реставратор Микола Бендюк, образи були написані в острозькій іконописній майстерні в середині 18 століття спеціально для Святовоскресенського храму, що на Новому місті. Наприкінці 18 століття ця церква перебудовувалася й до 1806 року ікони продали в Оженинську церкву. Згодом цей новоміський іконостас перемістили в бабинець (західна частина дерев'яної церкви, розташована перед молитовним залом. Спочатку виділялася для жінок (баб), звідкіля походить назва  – ред.).

Робота над реставрацією іконостасу тривала всього місяць.




 

По верху всі ікони в два, а то й три шари, були записані олійним живописом. Реставрувати довелися знімаючи кожен прошарок, кожен пігмент. Дещо вдалося зняти "хімією", а дещо довелося знімати скальпелем по міліметру. На більшості ікон я фрагментарно лишив верхні шари, глядач може їх побачити, зрозуміти процес реставрації, –  продовжує пан Микола. 

Я порахував, що таких ікон в Острозі є 40, у Києві, Луцьку, Львові, зберігається ще десь 40. Якщо додати сюди ще ікони, що є в церквах, то спадщина острозької іконописної майстерні складе 100 ікон. Це фішка Острога!

На відкриття виставки завітали адміністрація університету,викладачі, випускники та їхні батьки, острожани, а також поет Іван Драч, який приїхав привітати градуантів.






 

Виставка в Мистецькій галереї НаУОА  діятиме лише тиждень після чого ікони повернуть до церкви в селі Оженин.

 

Автор: Галина МАКСИМЧУК

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024