Незабаром до Острога приїжджатиме багато євреїв-паломників

23 Червня 2017, 14:34
3076 Джерело: http://ostroh.rv.ua

У середу, 21 червня, в Острозі побували представники єврейських організацій – равин Мендель Вейс із Нью-Йорка та виконавчий директор Київскої міської еврейскої общини, член Координаційної ради Єврейскої конфедерації України Анатолій Шенгайт.

Спочатку в Острозькій міській раді відбулася зустріч міського голови Олександра Шикера та його заступників із гостями. Під час спілкування Мендель Вейс висловлював своє захоплення та дякував владі міста за прийняте важливе рішення щодо збереження пам’яток єврейської історії та культури. Про це повідомляє сайт Острозької міської ради.

Гості щиро зізналися, що вони не сподівалися, що вдасться так скоро прийняти складне рішення. Тепер це дасть змогу відновлювати цвинтар у нашому місті й за словами гостей, незабаром у Острог буде приїжджати багато паломників, щоб помолитися на могилі єврейського освітнього та культурного діяча, одного з найвизначніших коментаторів Талмуду Шмуеля Еліезера Бен Єгуда Едельса (Маршуе), відвідуватимуть єврейську синагогу, меморіал пам’яті розстріляним нацистами євреям Острога в урочищі Красностав, знайомитимуться з історією міста та минулим єврейської громади.

Безумовно, це покращить туристичний потенціал Острога, сприятиме його розвитку та популяризації пам’яток історії та культури в світі. Гості також зазначили, що в недалекому майбутньому до Острога приїдуть впливові равини зі всього світу, щоб відсвяткувати відновлення справедливості в нашому місті, а також обговорити важливі питання збереження пам’яток єврейської історії та культури.

Під час розмови гості вручили Олександрові Федоровичу невеликий подарунок та передали лист від голови Комітету по збереженню святих місць в Європі Луїса Кестенбаума. У ньому зокрема зазначено:

«Шановний пане мер. Я пишу Вам, щоб висловити свою особисту та сердечну подяку Вам за Вашу допомогу та підтримку зусиль, спрямованих на відновлення єврейського цвинтаря в Острозі. Завдяки Вам та Вашим колегам, останки померлих євреїв, жителів Острога, отримають повагу та увагу на яку вони заслуговують.
Це справді велике досягнення. Успішне завершення цієї ініціативи дуже гарно характеризує Вас, Вашу адміністрацію та мешканців Острога – їх чуйність, співчуття та сильний моральний характер. Матиму честь та приємність розповідати про Острог зараз і в майбутньому, як про приклад праведності, для моїх друзів та колег тут, у США та у всьому світі. Будь ласка, прийміть мою щиру повагу».

 

Після зустрічі в міській раді гості побували на єврейському цвинтарі, де молилися біля могили Самюєля Едельса (Маршуе), у єврейській синагозі, Острозькій академії, де спілкувалися із його керівництвом та керівником Центру юдаїки Дмитром Цоліним, в музеях Державного історико-культурного заповідника м. Острога.

Нагадаємо, що одним із багатьох рішень дванадцятої сесія Рівненської обласної ради, яка відбулася 2 червня, було скасування статусу парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Острозький парк» і відновлення в нашому місті єврейського кладовища. Це питання раніше розглядалось на сесії міської ради та під час засідань міськвиконкому. І ось реакція на цю подію не забарилася.  

АВТОР: Іван ГЛУШМАН

Коментарі
19 Грудня 2017, 01:20
Уррра! Острог перетвориться на другу Умань!!! Слава рівненським та острозьким дкпутатам!!!!!!!!!!!!!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром