В Острозькі академії розповіли про те, що мають змінити сайти держслужб в Острозі

14 Червня 2017, 09:38
2504

У вівторок, 13 червня, декан факультету політико-інформаційного менеджменту Віталій Лебедюк провів зі студентами зустріч у форматі «Bit discussion». У стінах університету говорили на тему «Що таке культура даних та як відкриті дані змінюють наше життя».

Спікер Віталій Лебедюк розповів про те, як відкриті дані сприяють створенню різноманітних сервісів для покращення життя. Наприклад, закордоном існує додаток «Don’t eat at…», який створений для того, щоб люди з мобільного могли оціни якість закладу харчування.

«Відкриті дані – це зручний інструмент для самих громадян, за допомогою якого вони можуть не лише контролювати владу, а й покращити і спростити своє життя .На даний момент у країнах ЄС відкриті дані знаходяться на другому вже етапі , а саме як покращити виклад даних, натомість в Україні лише набирається оберт», – розповів Віталій Лебедюк.


 

«По-перше, Острог маленьке місто. Тут немає такого широкого запиту на відкриті дані. Якби це було в місті Рівне, в якому більше ніж 33 школи, було б цікаво побачити завантаженість шкіл, якість навчання. Це корисно для жителів міста. Та в Острозі це можна зробити відносно атомної станції. Наприклад, про якість води чи повітря. Або ж про заклади харчування чи обслуговування в магазинах. Я думаю це змінить життя містян та гостей Острога», - пояснює спікер.

Спікер наголосив на тому, що великі кошти платників податків йдуть на фінансування органів, що займаються статистичними даними, але до них обмежений доступ. Якби ж ці дані були у відкритому доступі, то можна було б відслідковувати проблеми мешканців і раціонально їх вирішувати.

«Сьогоднішній тренінг був першою сходинкою до початку курсу, він відкрив для мене можливості застосування відкритих даних, а також чому важливо їх отримати, вміти аналізувати, відкидати зайве та добре візуалізувати. Таким чином, потрібно змусити дані працювати на користь містян через різного роду застосунки (сервіси, додатки)», - поділилася своїми враженнями студентка гуманітарного факультету Оксана Тульчин.


 

Автори: Вікторія БРОДОСЮК, Людмила ШУЛЯКА

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024