Чому у рейтингу «ТОП-200 Україна» Острозька академія посіла 98 місце?

31 Травня 2017, 10:13
12308

Наприкінці травня оприлюднили результати національного рейтингу вищих навчальних закладів «ТОП-200 Україна». Національний університет «Острозька академія» зміг увійти до сотні найкращих.

Переможцем рейтингу «Топ 200 Україна» 2017 став НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського. КНУ ім. Тараса Шевченка та ХНУ ім. В.Н. Каразіна посіли відповідно друге і третє місця. Національний університет «Острозька академія» посіла 98 місце.

Якщо оцінити рейтинг, то можна помітити, що переможцями стали ті університети, які мають найбільшу чисельність студенті та викладачів. Тому, можна сказати, що він будується на основі кількісних, а не якісних показників.

«Я здивована, чому Острозька академія аж на 98 місці. Навіть трохи обурена. Всі хто тут навчався можуть з впевненістю сказати, що у нас найкращі викладачі, відсутнє хабарництво та хороша база для навчання. Думаю, що цей рейтинг не є 100% об'єктивним», – каже випускниця університету Ольга Лірник.

Своєю думкою стосовно рейтингу «Топ-200 Україна» поділився і викладач Острозької академії, викладач кафедри «Журналістики» Олексій Костюченко:

– Про цей рейтинг ми вже неодноразово висловлювали свою думку, зокрема міркуваннями щодо його складання ділився перший проректор Острозької академії, професор Петро Кралюк. Наша позиція з цього приводу однозначна – рейтинг абсолютно необ'єктивний, оскільки ігноруються якісні показники, а беруться до уваги лише кількісні критерії. Уже через це рейтингу довіряти не варто. Крім того, вважаю, що безглуздо зводити в один рейтинг технічні, медичні, класичні університети тощо. Кожний із цих вишів має свої особливості навчально-виховного процесу і це, безперечно, варто враховувати.

Національний університет «Острозька академія» – класичний університет, тому має змагатися у рейтингу саме з класичними вишами. І, даруйте, аж ніяк не з технічними і медичними університетами. Повністю підтримую думку Петра Кралюка, висловлену свого часу на шпальтах всеукраїнської газети «День», що рейтинг «Топ-200 Україна» — звичайнісінька «заказуха», здійснена в певних рекламних цілях. Хто «замовив» цей рейтинг, в принципі, визначити нескладно. Для цього достатньо заглянути в таблицю, де дається рейтинговий перелік ВНЗ.

Коментарі
31 Травня 2017, 22:16
Коли газета День і Лариса Івшина піарять ОА - все круто, коли газета День називає Пасічника людиною року - все бомбезно, коли якісь там рейтинги підносять ОА на перші сходинки - всі в захваті. Коли Торбіч пісочить ваше ОА - ви всі виєте. В мене питання, вам що, мало? Чому ви не купили той рейтинг і хоча б не увійшли в 5-рку?
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024