Що таке стерилізація тварин та як вона відбувається в Острозі

26 Травня 2017, 15:07
5961

За даними Всесвітнього товариства захисту тварин  (WSPA)   потомство від однієї пари котів за рік в середньому складає 12 особин, від пари собак – 16. За п`ять років кількість нащадків від 5 пар котів та їхнього потомства становитиме 11 801 особина, а від 5 пар собак та їхнього потомства – 12 288.

Попередній досвід України з регулювання чисельності безпритульних тварин – це масового знищення собак і котів методами вбивства (вивезення в ліс, утоплення, відстріл).

Такі методи призвели до єдиного наслідку та парадоксу:  кількість безпритульних тварин не зменшилася, а навпаки – збільшилася. Це стало можливим тому, що був відсутній ефективний контроль над процесом розмноження тварин.

Велика кількість людей не обізнані в ефективних методах контролю над  розмноженням тварин: біостерилізації, вакцинація, прилаштування, реєстрація тварин у міських базах даних. Саме ці дієві способи у цивілізованих країнах дали змогу подолати проблему безпритульних тварин та жорстокого поводження з ними.

Біостерилізації – це позбавлення тварини хірургічним шляхом здатності до відтворення потомства.

Жителі м. Острог відчули ефективність першої стерилізації, яка відбулася у 2015 році. Тоді було простерилізовано 54 тварини, за рахунок фінансової допомоги Острозької академії. Тому, острожани звернулися до міської влади з проханням виділити кошти на продовження стерилізації тварин.

Влада міста, депутати, виділили кошти на проведення Програми стерилізації та вакцинації тварин від сказу по місту Острог «Острог дружній до тварин» .

Мета програми: зменшити кількість неконтрольованого розмноження безпритульних тварин (собак та котів) в м. Острог шляхом проведення стерилізації та вакцинації їх від сказу; проведення інформаційних заходів з жителями міста Острог.

У 2016 році міська рада Острога закупила клітки для відлову тварин та спецзасоби для утримання тварин. Наступним кроком є збір даних по кількості тварин, які потребують стерилізації.

Для цього плануються наступні етапи роботи:

І етап. Інформування населення про ефективність стерилізації, вакцинації від сказу.  

ІІ етап. Створення бази реєстрації тварин, що мають власників, і що є безпритульних. Це дасть можливість контролювати процеси стерилізації, вакцинації, формування бюджету і витрат по цьому напрямку, та створення постійно діючої системи даній сфері.

ІІІ етап. Відлов безпритульних тварин з метою подальшою реєстрації,  стерилізації і вакцинації. (За рахунок коштів, які виділені міською владою Острога, вже закуплені якісні вакцини європейського виробника)

IV етап. Прилаштування тварин у нову сім`ю або повернення у природнє середовище.

Для успішної реалізації Програми стерилізації та вакцинації тварин від сказу «Острог дружній до тварин»  потрібна допомога острожан. Організатори просять містян повідомляти про точні місця перебування безпритульних тварин, а також тих, які потребують нагальної стерилізації.  

Контактний телефон: 067 115 35 35 або 067 585 92 22

Або ж звернутися за адресою м. Острог, вулиця Незалежності, 47 (колишня туберкульозна поліклініка).

Якщо у Вас є можливість самостійно доправити тварин  до місця стерилізації, це буде велика допомога  Проекту. 

Увага! Стерилізація відбувається не щодня! Для того аби ви потрапили на час роботи ветеринара попереднього зателефонуйте.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024