Свята, іменини та народні прикмети 8 травня: день пам`яті та примирення

08 Травня 2017, 09:18
7321 Джерело: Фордевинд

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 8 травня! Нехай цей день буде позитивним та продуктивним, не дивлячись на похмуру погоду за вікном! Використайте вихідний з користю.

День ангела святкують:  Марк, Сильвестр, Ярослав

Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

День Червоного Хреста і Червоного півмісяця заснований на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році. У середині минулого століття з його ініціативи вперше стали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим на полях битв. У 1863 р. за його ініціативою була скликана конференція, що поклала початок міжнародному товариству Червоного Хреста.

Офіційно назву Міжнародний Червоний Хрест було затверджено в 1928 р. на 13-й міжнародній конференції в Гаазі, де був прийнятий статут організації, який змінювався згодом у 1952 і 1965 роках.

Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни

22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня днями пам’яті і примирення і, визнаючи, що держави-члени можуть мати свої дні перемоги, звільнення та святкування, запропонувала всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один з цих днів або обидва ці дні як данину пам’яті всім жертвам другої світової війни.

День пам’яті та примирення в Україні

7-го травня 1945-го року німецький генерал Йодль від імені основного агресора, у ставці Дуайта Ейзенхауера в Реймсі, підписав умови беззастережної капітуляції Німеччини, у свою чергу «ображений» радянський уряд висловив категоричний протест з вимогами підписати акт про беззастережну капітуляцію Німеччини безпосередньо в Берліні за участю СРСР, що формально і було зроблено днем пізніше, 8-го травня 1945-го року, близько опівночі.

Цей процес відбувся в передмісті Берліна Карлсгорсті, який був зайнятий радянськими військами. Делегація представників німецького командування на чолі з генералом Кейтелем з боку агресора підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини. Від Великобританії акт підписав маршал Артур Теддер, генерал Карл Спаатс від США, від усіх радянських республік був підпис маршала Георгія Жукова та генерал Жан де Латтр де Тассіньї від Франції.

Це була проста демонстрація примирення й пам’яті. Так, свято Перемоги в Європі святкується й донині щорічно 8-го травня.

24-го березня 2015-го року Президентом України був підписан Указ № 169/2015, яким тепер і українська спільнота повернулася до цієї славної традиції.

Цей день в історії:

1541 — іспанський конкістадор і мандрівник Ернандо де Сото відкрив ріку Міссісіпі, котру він назвав Ріка Святого Духа.

1606 — в Москві відбулось весілля Лжедмитра I з Мариною Мнішек.

1660 — Карла II проголошено королем Англії, що закінчило 11-літню громадянську війну.

1713 — указом Петра I столицю Московського царства перенесено з Москви до Санкт-Петербургу.

1773 — у збройній сутичці з турками вбили правителя Єгипту мамлюка Алі Бея (абхаза за походженням).

1794 — страчено на гільйотині 51-річного французького хіміка Антуана Лорана Лавузьє, вся вина котрого перед «революційним народом» полягала в тому, що він працював у Генеральному відкупі, установі, що збирала податки. Перед стратою він прохав трохи часу для закінчення досліду, але йому було відмовлено.

1838 — у Великій Британії опублікована «Народна хартія» — програма політичних вимог англійського пролетаріату.

1842 — поблизу Версаля загорівся потяг, який перевозив вищих діячів Франції, в результаті чого понад 50 осіб загинуло.

1846 — американська армія розбила мексиканські війська в битві при Пало-Альто.

1847 — англійський винахідник Роберт Томсон запатентував гумову камеру для коліс.

1886 — доктор Джон Пембертон з Атланти вперше продав свій лікувальний еліксир. Цей засіб, що продавався через аптеку, користувався таким попитом, що через три роки його секретну формулу було продано за 2300 доларів — сьогодні його продають по всьому світу під назвою «Coca-Cola».

1892 — введена заборона на природні багатства Конго, яка не дозволяла розраховуватись каучуком і слоновою кісткою з іншими державами.

1895 — Китай передав Тайвань Японській імперії.

1898 — завершилося одиночне навколосвітнє плавання Джошуа Слокама на шлюпі «Спрей».

1900 — близько 6 тисяч осіб загинули через ураган і повінь в Гальвестоні (Техас, США).

1902 — під час виверження вулкана Пелє палаюча хмара зруйнувала місто Сен-П'єр на острові Мартиніка. Загинули близько 30 тисяч мешканців, вціліла тільки одна особа.

1903 — перший справжній дирижабль «Лебоді» здійснив свій перший політ на 37 км.

1909 — в Москві урочисто відкрили пам'ятник Миколі Гоголю роботи скульптора Андрєєва.

1919 — Центральною Руською Народною Радою укладено Ужгородський меморандум — рішення про приєднання Закарпаття до Чехословаччини.

1921 — російські емігранти відкрили у Константинополі тараканячі перегони.

1923 — Велика Британія пред'явила СРСР ряд ультимативних вимог («ультиматум Керзона»).

1926 — відбувся перший авіапереліт над північним полюсом.

1933

  • Махатма Ганді почав голодний страйк проти британського панування в Індії.
  • польський президент Ігнацій Мосцицький обраний на другий строк.

1937 — президент Чехословаччини Е. Бенеш надіслав Сталіну повідомлення з попередженням про підготовку проти нього заколоту серед вищого керівництва Червоної Армії.

1940 — Друга світова війна: німецькі командос у формі голландських військових перетнули німецько-нідерландський кордон і взяли під контроль стратегічні мости для наступного просування вермахту.

1942

  • Друга світова війна: вермахт розпочав наступ у Криму.
  • Друга світова війна: в Кораловому морі з борту атакованого американського авіаносця «Лексингтон» евакуйовані 2735 осіб — наймасовіша в історії рятувальна операція.

1943 — Друга світова війна: закінчилось повстання варшавського гетто.

1944 — Друга світова війна: шеф єврейського відділу гестапо А. Ейхман запропонував союзникам обміняти угорських євреїв на 10 000 вантажівок.

1945 — Друга світова війна: у передмісті Берліна Карлхорсті, зайнятому радянськими військами, представники німецького головнокомандування на чолі з генералом Кейтелем підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини; цей договір за дорученням радянського уряду підписав маршал Радянського Союзу Георгій Жуков, а також представники США, Великої Британії і Франції.

1947 — Франція вийшла зі складу Міжнародного Валютного Фонду.

1949 — парламентська рада в Бонні прийняла «Основний закон» (Конституцію ФРН).

1951 — Іван Драч опублікував свій перший вірш.

1952 — у Москві розпочався судовий процес над керівниками Єврейського антифашистського комітету.

1953 — перший французький конвертоплан Сюд-Вест SO 1310 «Фарфаде» здійснив перший політ як гелікоптер.

1954 — створена Федерація футболу Азії.

1959 — у канадській провінції Онтаріо заборонили покарання ув'язнених биттям.

1960 — встановлені дипломатичні відносини між Кубою і СРСР.

1961 — в Англії засуджено до 42-х років в'язниці 38-літнього дипломата Джорджа Блейка, звинуваченого у шпигунській діяльності на користь СРСР.

1962 — у Лондоні перестали ходити останні тролейбуси.

1965 — укази Президії Верховної Ради СРСР: затвердження Положення про почесне звання «Місто-Герой»; про надання Брестській фортеці почесного звання «Фортеця-Герой»; про вручення ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» містам-героям Волгограду, Севастополю і Одесі, медалі «Золота Зірка» містам-героям Ленінграду і Києву.

1967 — біля Кремлівської стіни на Красній площі в Москві запалили Вічний вогонь на Могилі Невідомого солдата.

1970 — вийшов диск «Let It Be».

1976 — Шведська група «ABBA» втретє піднялась на першу сходинку британського хіт-параду з піснею «Fernando», яку утримувала протягом місяця.

1982 — у Києві на площі Перемоги урочисто відкрили монумент місту-герою Києву.

1984

  • Олімпійський комітет Радянського Союзу відмовився направляти команду спортсменів для участі в XXIII Олімпіаді в Лос-Анжелесі. Бойкот обґрунтовувався загрозами насилля по відношенню до радянських спортсменів, хоча насправді це була політична акція — відповідь за бойкот американцями Московської олімпіади 1980 року.
  • У приміщенні канадського парламенту Денніс Лотьє відкрив автоматний вогонь, вбив трьох і поранив 13 осіб.

1988 — у Франції пройшов другий тур президентських виборів, за результатами якого на новий семирічний термін обрано Франсуа Міттерана.

1989 — вийшов з друку перший номер «Газети Виборчої» (Варшава).

1994 — Азербайджан приєднався до договору про припинення вогню в Карабаху.

1996 — внесено зміни до конституції ПАР — надано рівні громадянські права представникам усіх рас. Зулуські націоналісти і білі екстремісти бойкотували парламентське рішення і весь процес департизації країни.

2004 — німецька поліція заарештувала 18-літнього творця комп'ютерного вірусу «Sasser».

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024