«Ми до останнього захищатимемо свій храм», – віряни УПЦ КП села Бадівка

30 Квітня 2017, 11:06
5504 Джерело: uoj.org.ua

25 квітня у селі Бадівка трапився черговий конфлікт між вірянами УПЦ та УПЦ КП, жителі села продовжують воювати за сільський храм.

Цього дня до села приїхали представники виконавчої служби для того, щоб впровадити у життя рішення Вищого господарського суду України від 20 грудня 2016 року. Суд зобов’язав релігійну громаду Київського патріархату звільнити храм на честь рівноапостольної Марії Магдалини на користь вірян Української Православної Церкви. Про це повідомили на сайті Спілки православних журналістів.

З хрестами та хоругвами віряни УПЦ разом зі священником рушили хресною ходою до сільської церкви. Коли представники підійшли до храму між вірянами УПЦ та УПЦ КП виник конфлікт, адже останні не хотіли пускати опонентів на територію храму.

По приїзду виконавча служба ознайомила вірян із рішенням суду, проте прихильники Київського патріархату, відмовилися звільнити сільський храм.

Читайте також: Бадівка: церкви Київського та Московського патріархатів борються за сільський храм 

Коли виконавча служба сказала, що за невиконання приписів суду змушена буде накласти штрафні санкції на релігійну громаду КП, вони одноголосно відповіли: «ми готові оплатити штраф, але церкву все одно не віддамо»​.

«Люди сказали, що їм байдуже до рішення будь-якого суду. Вони до останнього стоятимуть на своєму. Храм належить не конфесії, а громаді. Громада законно перейшла до Київського патріархату, автоматично це мало відбутися і з храмом», – розповідає благочинний Острозького району прот. Юрій Лукашик

Виконавці оголосили й про наступні дії, які будуть впроваджені у життя вже за два тижні, а саме: приїзд поліції та відкриття церкви силовими методами. На що представники УПЦ КП сказали, що просто так не здадуться та будуть готувати документи для подальшої боротьби в правовому полі.

«Вірян УПЦ села Бадівка абсолютно це не лякає, адже усі факти свідчать, що церква на законній основі належить саме їм. Турбує селян хіба те, що нині українська держава не може забезпечити в достатній мірі повне виконання постанов та рішень судів» – розповідає протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з врегулювання міжконфесійних суперечок при Рівненській єпархії УПЦ.

Наразі ситуація з церквою у селі Бадівка залишається без змін. Виконавча служба лишень зачитала рішення суду, проте в дію його привести не змогла. Обидві релігійні громади продовжують конфліктувати у словесно-сусідсько-сільській площині й надалі та звершувати недільні Богослужіння, віряни УПЦ КП у сільській церкві, а віряни УПЦ у хаті, яку віддала для молитви місцева жителька.




 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024