Музей історії острозької академії запрошує до огляду виставки «Життя Ісуса Христа в старовинних гравюрах»

27 Квітня 2017, 14:11
3179

В Острозькій академії триває виставка гравюр з Тріоді цвітної, що була надрукована в Києво-Печерській Лаврі в 1631 році. На сьогоднішній день ця книга вважається раритетом.

Тріодь цвітна містить урочисті святкові богослужіння на 50 днів від Великодня до Святої трійці. Коректорами видання були Тарасій Земка та Памво Беринда, які обстоювали потребу впровадження української мови в богослужінні.

Вони помістили в книзі «Синаксар Животворному джерелу» (оповіді про православних святих та церковні свята), а також передмову тогочасною українською мовою. Книга створювалась у важких умовах епідемії, що лютувала в Києві в 1630 р. не зважаючи на труднощі, укладачам вдалося залучити до оформлення видання декількох художників. Книгу прикрашають 46 гравюр- дереворитів на біблійну тематику.

Текст книги щедро прикрашений бароковими орнаментальними і сюжетно-орнаментальними заставками, кінцівками, художніми ініціалами, виливними прикрасами. 

Оригінал примірника зберігається в колекції стародруків та рідкісних книг музею історії НаУОА.

Виставка розміщена в коридорі першого поверху центрального корпусу НаУОА, всі бажаючі зможуть оглянути її ще до кінця наступного тижня (5 квітня)

Джерело: Музей історії Острозької академії 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024