Острозькій «Єврейці» повернули статус кладовища

31 Березня 2017, 16:00
3868 Джерело: Shtetl Routes

У п'ятницю, 31 березня, на сесії Острозької міської ради розглядалося питання про статус Єврейського кладовища, адже до сьогодні ця територія вважалася парком-пам'яткою садово-паркового мистецтва. Депутати одноголосно проголосували за повернення цій території статусу кладовища.

За часів радянської влади кладовище перестало використовуватися за призначенням, як і багато інших релігійних споруд міста. У 1968 році Єврейський цвинтар рішенням сесії Острозької міської ради став парком-пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення «Острозький парк». У цьому парку побудували танцювальний майданчик, поставили гойдалки. Надмогильні плити було збито екскаваторами, з частини плит була викладена підлога в військовій частині, а з частини побудовано свинарник.

У 1992 році через невдоволення місцевого населення, цвинтар повернули єврейській громаді, але він перестав виконувати свою функцію. На ньому відтоді не було поховано жодного єврея.

До сьогодні кладовище було частиною пам’ятки садово-паркового мистецтва «Парком Острозьких». Відтепер ця територія офіційно отримала стату цвинтаря.

В Острозі тривають колосальні роботи по відновленню величної пам`ятки архітектури та історії Великої синагоги. 
 
 
 
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024