Острозька громадська організація дослідила рівень демократичності Рівненщини

29 Березня 2017, 11:03
2768

За результатами експертного дослідження Острозькою міською громадською організацією «Школа політичної аналітики «Поліс» індекс демократичного розвитку Рівненської області за 2016 рік складає 3,16, (посідаючи 9 сходинку серед регіонів України).

Середнє значення індексу по Україні становить 3,04, що корелює з результатами міжнародних досліджень рівня демократій держав. Найвище значення показник отримав у категорії «Міжетнічні та конфесійні відносини» (3,57) та «Політична активність, партії, вибори» (3,50), а найнижче «Децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування» (2,89) і «Корупція» (2,77). 

Щодо стану ЗМІ, то в регіоні переважно безпечні умови для проведення журналістських розслідувань. За кількістю порушень прав журналістів у 2016 році Рівненська область посідає 13 сходинку. Наявність незалежних журналістів-професіоналів сприяє контролю та публічності діяльністі органів влади.

Низький рівень медіаграмотності та оплати праці журналістів, плинність кадрів і відповідно низька якість медійного продукту перешкоджають формуванню стійкої журналістської спільноти.

Рівненська область належить до перехідного регіону з нестабільною демократією.

Результати дослідження дозволили сформувати рекомендації щодо подальших напрямів зміцнення демократичності на місцевому рівні. Серед основних на національному рівні – це продовження обраного курсу реформ (судочинства, прокуратури, правоохоронної системи та децентралізації). Обов`язково потрібне і забезпечення інституційної підтримки у найбільш проблемних сферах: удосконалення партійного та виборчого законодавства, а також проведення загальнонаціональної антикорупційної кампанії.


 

На місцевому рівні головними задачами названо розбудову регіонального соціального капіталу, орієнтованого на демократичний розвиток, підвищення якості інформаційного простору, активізацію використання інструментів е-демократії тощо. 

Автор: Віталій ЛЕБЕДЮК

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024