Бадівка: церкви Київського та Московського патріархатів борються за сільський храм

15 Березня 2017, 18:39
6684 Джерело: http://takeinfo.net

У селі Бадівка Острозького району між представниками Української Православної Церкви Київського і Московського патріархатів триває конфлікт щодо місцевого храму – віруючим Московського патріархату завадили увійти в храм. Про це повідомили на сайті Спілки православних журналістів.

Храм рівноапостольної Марії Магдалини у 2014 році прейшов до УПЦ КП. Та представники УПЦ (МП) вважають, що захопили його незаконно.

Вищий Господарський суду України постановив від 20 грудня 2016 року зобов’язати представників Київського патріархату покинути храм, проте, як повідомляють на сайті, 3 березня 2017 року до правозахисниці Рівненської єпархії УПЦ МП зателефонував державний виконавець. Він повідомив, що представники Київського патріархату подали позов до Верховного суду України, тому рішення передачі храму не виконуватимуть до 17 березня.

«Ми не хочемо загострення ситуації, просто добиваємося справедливості, – говорить протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу врегулювання міжконфесійних суперечок при Рівненській єпархії УПЦ, – храм на честь рівноапостольної Марії Магдалини будували віруючі УПЦ, найбільшим благодійником був наш священик Віктор Губицький, який зараз є кліриком Київської єпархії УПЦ. Я думаю, цей факт не повинен оскаржити жоден житель села – адже все відбувалося прозоро».

«4 листопада відбулися парафіяльні збори, на яких прихожани вирішили запросити священника УПЦ КП. В листопаді церква перейшла до Київсього патріархату, а в грудні  представники УПЦ МП приватизивали церкву. Суди дають їм перевагу, адже держава стоїть на засадах права власності. Але важливо, що 95% прихожан у Бадівці перейшло у до УПЦ КП, а лише 5 % лишилося у УПЦ (МП)» – розповідає Благочинний Острозького району прот. Юрій Лукашик.

На даний час віруючі УПЦ моляться в сільському будинку, який місцева мешканка пожертвувала для Богослужінь, Київський патріархат надалі продовжує використовувати церкву у своїх цілях.

Читайте також:

СБУ обшукало оселю острозького священика УПЦ МП

Священник Віктор Земляний повернувся із Німеччини

В Острозькому районі зруйнували храм 18-го століття

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024