В Острозькій академії відбулися Шевченківські дні

13 Березня 2017, 13:10
3035

Упродовж минулого тижня в Національному університеті «Острозька академія» відзначали Шевченківські дні.

Зокрема студенти та викладачі кафедри української мови та літератури 9 березня приєдналися до Міжнародного флешмобу «Global Shevchenko». Під час заходу відбулася врочиста хода до пам’ятника Кобзаря, встановленому в міському парку Острога. Хор Студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького (керівник Юлія Полонська) виконав пісню «Зоре моя вечірняя» на слова Т. Шевченка. Також були озвучені найцікавіші маловідомі факти з біографії поета. Закінчився захід масовим читанням вірша «Мені однаково чи буду» (з циклу «У казематі»), яке, за задумом громадської організації «Ukrainians», ініціатора флешмобу, мало стати наймасовішим одночасним читанням творів Кобзаря в історії.


 

Також 9 березня відбулася інтелектуально-розважальна гра «Що? Де? Коли? Шевченківський», участь у якій взяли команди з кожного факультету та збірна команда викладачів. Перемогу здобула команда «Students in Law» студентів інституту ім. І. Малиновського, друге місце посіла команда викладачів «Гайдамаки».

Під час гри «Що? Де? Коли?»
Під час гри «Що? Де? Коли?»

Команда викладачів під час гри «Що? Де? Коли?»
Команда викладачів під час гри «Що? Де? Коли?»

Під час гри «Що? Де? Коли?»
Під час гри «Що? Де? Коли?»

 

Такі заходи, – розказує Владислав Данильченко, голова студентської ради гуманітарного факультету, – покликані об'єднувати студентство. Звичайно, всі вони приурочені пам'яті Кобзаря, але загалом про його творчість чи життя за часи незалежності всі наслухані, усе побачено і ми шукаємо нові шляхи вироблення патріотизму та заохочення молоді до вивчення власної історії. Такі заходи - це можливість цікаво провести свій час, поспілкуватися, посміятися, подивитися на того ж Шевченка з іншої боку, по-новому відкрити його для самого себе. Ми намагаємося відірвати студентів від гуртожитків, від «синього екрану» і пропонуємо набагато цікавішу альтернативу.

Зараз такий період, коли гостро постає питання єдності та взаєморозуміння між самими ж українцями, і командні ігри цьому сприяють. Ми намагаємося максимально нівелювати індивідуалізм, дати зрозуміти, що самому досягти чогось надзвичайно важко і для перемоги потрібно враховувати і рахуватися з думкою та цінностями усіх членів команди.

Також, не менш важливо, що до заходів максимально намагаємося долучати викладачів та адміністрацію. З одного боку своїм прикладом вони заохочують студентів, по-друге, конкурувати з викладачами завжди цікаво (особливо перемагати їх), по-третє, самі ж викладачі знову відчувають молодечий запал, активізуються, креативлять і це, певно, набагато ефективніше ніж занудні теоретичні щоденні пари.

 

Крім того, упродовж тижня студенти-культурологи першого курсу проводили на перервах бліцопитування, щоб визначити рівень знання творів Т. Шевченка. Усім респондентам вручали солодкі подаруночки.

В інтернеті також проведено фотоконкурс «Я – Шевченко» для участі в якому кожен охочий міг опублікувати фото з шевченківською атрибутикою в соціальних мережах з хештегом #iamshevchenko. Як зазначають організатори, автора найкращого фото чекає нагорода.

Фото учасниці конкурсу Вікторії Бродосюк
Фото учасниці конкурсу Вікторії Бродосюк

15 березня всіх студентів університету чекає квест «Звільни Шевченка з каземату», переможці якого будуть нагороджені цінними подарунками.

Усіх учасників та переможців заходів, присвячених 203 річниці від Дня народження Т. Шевченка,  нагородять 16 березня.

Вишитий портрет Т. Шевченка, який цими днями демонстрували в головному корпусі університету
Вишитий портрет Т. Шевченка, який цими днями демонстрували в головному корпусі університету

 

Насамкінець Владислав Данильченко висловлює щиру подяку всім волонтерам, учасникам заходів, адміністрації та ініціативній групі, де кожен вірить у спільну справу і реалізує її.

 

Автор: Галина МАКСИМЧУК

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024