Спалювання сміття шкодить здоров`ю острожан

24 Квітня 2017, 18:48
6773

Навесні та восени в Острозі та на дачних ділянках проблемою стає спалювання сміття. Як правило спалюються наслідки прибирання у вигляді сухої трави, пластику і поліетилену, що надзвичайно шкідливо не лише для нашого здоров'я, але і для довкілля.

Дим від спалювання містить найнебезпечніші отрути - оксиди азоту, сірки, феноли, токсичні вуглеводні, канцерогенний діоксин, не кажучи вже про сполуки свинцю, ртуті і інших важких металів. 

Спалювання одноразового посуду, поліетиленових пляшок, пакетів і іншої пластикової тари нічого окрім шкоди не приносить. Температура вогнища недостатньо висока для повного згорання пластиків. Щільний чорний дим від їх горіння містить канцерогенні речовини - поліароматичні вуглеводні.

1

 

Гума, згораючи в кострищі, виділяє канцерогенні сполукі, сажу і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. При горінні нейлону, поролону, багатьох синтетичних тканин і покриттів виділяються цианіди (солі синільної кислоти). А ПВХ-пластик (обрізки лінолеуму, кришки від пластикових пляшок, замінник шкіри, клейонка, ізоляція кабелю, іграшки, старі фломастери та ін.) при горінні виділяють не менше 75 високотоксичних речовин, у тому числі і діоксин. Діоксин відомий своїм величезним токсичним ефектом практично на усі органи людини.

Інша велика помилка - спалювання залишків рослинності на полях і городах. І справа не лише в токсичності диму. Від вогню вогнищ знищуються грунтові мікроорганізми, що забезпечують багато корисних властивостей грунту. Вогнища на полях і городах призводять до погіршення місця існування тварин і птахів, знищення грунтового гумусу, порушення структури грунту і зниження її родючості.

Тому сміття, яке не піддається швидкому природньому перегниванню потрібно не спалювати, а вивозити на спеціалізовані об'єкти утилізації. Однією з альтернатив утилізації сміття є компостування на прилеглих господарських ділянках, утворюючі компостні ями. Жителям необхідно самим дотримуватися цього правила і вимагати від відповідальних за прибирання території - районних адміністрацій, ЖЕКів, керуючих компаній, двірників виконання своїх прямих обов'язків.


 

За спалювання сміття чинним законодавством передбачений чималий штраф у зв’язку із порушенням положень ст.50 Конституції України, ст. 9 та 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та Закону України «Про благоустрій населених пунктів». Згідно із ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушники законодавства притягуються до адміністративної відповідальності.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024