Унікальна пам’ятка мусульманської культури поповнила експозицію Музею книги

23 Лютого 2017, 16:55
3497 Джерело: oblrada.rv.ua

Після експонування в Луцьку на виставці під назвою «Татари на Волині» в Музей книги та друкарства КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» повернувся Коран, переписаний в Острозі на початку ХІХ ст. А поруч з ним вперше експонується унікальний каламар.

Завдяки доценту Національного університету «Острозька академія», відомому досліднику мусульманського Сходу Михайлові Якубовичу, який зробив атрибуцію, встановлено, що каламар належав особистому секретареві кримсько-татарського хана Джанібека Ґерая Мухаммеду. Михайлові Якубовичу надав допомогу Рефат Абдужемілев з Криму, який вичитав написи. Про це повідомляє прес-служба Рівненськаої обласної ради.

Каламар придбано у музейні фонди історико-культурного заповідника на кошти мецената, підприємця, депутата Острозької міської ради Григорія Аршинова на аукціоні «Віоліті». Знайдений він біля Сміли, що в Черкаській області. Ймовірно, каламар став козацьким трофеєм, взятим в бою.


Острозький Коран став окрасою експозиційного розділу рукописних книг музею.

Як відомо, в Острозі з часів князів Острозьких проживала століттями найвідоміша на Волині татарсько-мусульманська громада. 

Довідково:

Калама́р звичайніше чорни́льниця — інструмент для письма, приладдя для зберігання чорнил і вмочування в нього предмета для письма (найчастіше пера) під час писання; в Україні особливого поширення набув у козацькі часи.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром