Що думають острожани про відміну вихідних на 8 березня та травневі свята

21 Лютого 2017, 19:13
3529 Джерело: bdzhola.com

Український інститут національної пам’яті (УІНП) розробив пропозиції щодо впорядкування календаря державних свят і пам’ятних днів. Новий календар підготовлений в якості продовження політики декомунізації і стосується, зокрема, таких дискусійних для українців питань про те, як святкувати 9 травня і чи відзначати 8 березня та 1 травня.

Якщо пропозиції інституту національної пам’яті будуть схвалені парламентом, в українців дещо зміниться звичний графік святкових днів. На сайті інституту можна ознайомитися з проектом закону ««Про державні й інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні», а його громадське обговорення заплановано завершити до 1 березня.

Найбільш суттєві зміни інститут національної пам’яті пропонує внести у відзначення свят, які мають комуністичне походження. Зокрема, замість вихідного дня 8 березня (Міжнародний жіночий день) пропонується встановити державне свято і вихідний Шевченківський день (9 березня). Вихідний день 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) пропонують залишити як державне свято, але він буде робочим днем. Натомість святковим вихідним днем стає 8 травня – День пам'яті та примирення, яке відзначають також і у Європі. Також скасовується святкування 1–2 травня (День міжнародної солідарності трудящих).

«В Україні 1–2 травня більшістю населення сприймається як два додаткових вихідних. Нині ці свята перестали відповідати першочерговому значенню. Їх зміст із часом знівелювався», - написано у пояснювальній записці до законопроекту.

То що ж думають острожани про перенесення вихідних з 8 Березня на Шевченківський день 9 березня, та травневих свят?

Острожанка Катерина Денищук

Моя думка така: 9 травня святкувати потрібно однозначно – це перемога наших дідів над фашизмом, правда бухати молоді в цей день треба менше, але то вже питання культури. Що ж до 1 травня то якоїсь чіткої позиції в мене немає. День «трудящих» в країн з високим рівнем безробіття і мізерними виплатами. Можливо справді «трудящий» індивід вартий такого дня, а може вистачить відпочивати і будемо працювати, а то і так багато вихідних.

А от 8 березня треба скасовувати однозначно (не в образу нам, жінкам), а натомість запровадити 9 березня. Свято, яке вшановує когось тільки за статевою відмінністю.... І взагалі, у Польщі наприклад на рік 6 вихідних, а в нас подекуди тільки в травні налічується 9. Може, вистачить відпочивати, а більше трудитись, адже праця з мавпи витворила людину, то може і з нас витворить націю. Хоча хто зна...

Жителька Межиріча Тетяна Фридрих

Щодо 9 травня, вважаю що потрібно святкувати бо це наша подяка за мир. А стосовно 8 березня та 1 травня, то це справді радянщина, яку потрібно викорінювати, хоча стосовно 8 березня я не проти щоб було якесь взаємозамінне свято.

Директор Дитячої школи мистецтв Наталя Балаушко

На мою думку, 8 березня люди ще деякий час так чи інакше будуть святкувати, але офіційний вихідний робити не треба.1 травня давно ніхто не святкує – це свято посадки картоплі або «майовка» в лісі. Щодо 9 травня, то я не знаю. Для мене це пам'ять! Була війна, були захисники, які воювали за звільнення батьківщини від німецько-фашистських загарбників....Думаю, що варто пам'ятати та відмічати...

Громадський діяч Олег Ширяєв

9 травня має бути – це історія. Мій дід воював, проходив Рівненську область і в Кракові був поранений. А 8 березня, хай буде :) ми ж вітаємо дружин, мам, бабусь, подруг – жінок, а не несемо квіти до Клари.

Викладач Національного університету «Острозька академія» Вікторія Назарук

Щодо впорядкування календаря, то,як на мене ідеї слушні. Нам варто переглянути питання як самих пам'ятних дат, так і способи їх відзначення на державному рівні. Свята мають певні історичні конотації. Якщо має місце радянщина, то варто від неї відходити.

Реставратор, краєзнавець Микола Бендюк

Повністю підтримую всі рекомендації В'ятровича, особливо з календарем. Ці свята я не святкую вже з початку 90-х. Коли я дізнався, що 8 березня започаткували повії то мені язик не повертається вітати знайомих жінок. 1 травня –– ідеологічне свято, під час якого більшість садять картоплю. Але ідеологічна направленість лишилась, тому я проти такого святкування. Перемогу над нацизмом треба відзначати разом з усім цивілізованим світом 8 травня.

Спеціаліст управління соціального захисту населення Острозької райдержадміністрації Сергій Галич

9 травня – день перемоги, про це навіть говорити не потрібно, 8 березня – жінкам і так в Україні не солодко, ще й свято в них забрати. А 1 травня – це час коли можна поїхати на природу на шашлик з друзями чи колегами, розвіятись від роботи.

Громадська активіста Вікторія Бега

Думаю, що ці свята справді мають для когось зміст, однак не вважаю, що доцільно робити їх державними вихідними

Викладач Національного університету «Острозька академія» Віталій Голубєв

Погоджуюсь із тим, що 1 травня, як свято давно ніким серйозно не сприймається. А з 8 березня і 9 травня я б не грався. У першому випадку відмова від святкування буде просто окозамилюванням (можу собі уявити, наскільки «робочими» будуть ці дні в жіночих колективах – краще оголосити офіційно вихідний і не імітувати роботу). А в другому – експерименти небезпечні подальшим провокуванням розколу суспільства. Це тільки на руку тим, хто радіє труднощам нашої держави. Тому я б залишив вихідні і 8 березня, і 9 травня.

А якщо подивитись на проблему з іншого боку, то нам узагалі не від свят треба відмовлятись, а від повального пияцтва. Українець, який напиватиметься як свиня на честь якогось нововстановленого свята замість скасованого 8 березня, – не стає від цього свідомішим. Тому, якщо вже братись за впорядкування календаря свят, то в бік загального скорочення, а не заміни одного вихідного на інший. Якби на це пішло, я би взагалі залишив три вихідних - Новий рік, Різдво і Великдень. Навіть на День Незалежності цілком можна працювати - зміцнюючи тим самим нашу незалежну державу.

Думаю, Україна зараз потребує від кожного з нас роботу засукавши рукави, а не повального святкування - байдуже, радянських дат чи сучасних, патріотично забарвлених. Тим більше, що святкувати без горілки більшість наших людей не вміють.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024