Острожани мали унікальну нагоду побачити по яких книжках вчилися студенти XVI ст

17 Лютого 2017, 15:17
2710 Джерело: vk.com

15 лютого  Музей історії НаУОА долучився до відзначення дня народження князя Василя-Костянтина Острозького

Усі, хто завітав в цей день до колекції стародруків та рідкісних книг музею НаУОА мали унікальну нагоду побачити книги, що належали бібліотеці Острозької академії XVI ст. та почути цікаві історії, пов’язані з цими книгами, а також, дізнатись про особливості навчального процесу в Острозькій академії XVI ст.

Книги, що були представлені відвідувачам є унікальними з огляду на те, що містять надзвичайно цінні покрайні записи. На форзаці греко-латинського словника (1556 р) студент академії власноруч написав панегірик князю Василю-Костянтину Острозькому, відзначив його як видатного політичного та культурного діяча свого часу.

А книга «Граматика грецької мови» належала особисто випускнику Острозької академії, видатному вченому Мелетію Смотрицькому, про що свідчить його власноручний підпис на цій книзі. Такі неймовірні «послання з минулого» відкривають нам історію Академії та її студентів в першу чергу як цікаву історію людей, що жили і творили в той час.

Нагадаємо, що цього ж дня всі бажаючі могли дізнатися про те, як виглядали князі Острозькі та про таємниці їх портретів розповів художник-реставратор, краєзнавець Микола Бендюк. Лекція відбулася в мистецькій галереї НаУОА та стала своєрідним «мистецьким» завершенням дня. 




 

Джерело: Музей історії Острозької академії

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024