Новомалинській школі присвоять ім’я скульптора Томаша Оскара Сосновського

28 Січня 2017, 14:11
5816 Джерело: rivneinfo.com

В Острозькій районній раді відбулися громадські слухання щодо присвоєння НВК «Новомалинська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад» імені всесвітньовідомого скульптора з Рівненщини Томаша Оскара Сосновського.

Ініціатори громадських слухань – ГО «Польсько-український культурно-просвітницький центр ім. Томаша Оскара Сосновського» за підтримки комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога», в якому зберігаються шедеври митця. Про це повідомляє прес-служба Рівненської обласної ради.

Новомалин: пожежа пошкодила житловий будинок

У громадських слуханнях взяли участь керівники районної ради та райдержадміністрації, юристи, педагоги, місцеві журналісти, краєзнавці – члени товариства «Спадщина», працівники Державного історико-культурного заповідника Острога. Ідею присвоїти навчальному закладу ім’я Т. О. Сосновського підтримали всі присутні.

Голова ГО «Польсько-український культурно-просвітницький центр ім. Томаша Оскара Сосновського» Ярослав Ковальчук вручив подяку представникам школи в Новомалині за гідне вшанування пам’яті свого талановитого земляка та створення в навчальному закладі музейної кімнати.

- Новомалинська православна церква була збудована на кошти цього визначного скульптора. До речі, по бабусі княжній Четвертинській Томаш Оскар Сосновський є нащадком рівноапостольного князя Володимира Великого. У грудні цього року виповнюється 205 років відтоді, як у старовинному волинському замку Новомалина з’явився на світ один з найвідоміших уродженців Рівненщини, - розповів заступник директора з наукової роботи комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Микола Манько, який передав шкільному музею копію віднайденого ним архівного документа, згідно якого Новомалинська школа при місцевій церкві розпочала свою роботу 2 (14) вересня 1841 р. – на 37 років раніше, ніж вважалося досі. 

Новомалинський замок сьогодні та 150 років тому



 

Довідково:

Томаш Оскар Сосновський народився 12 грудня 1812 р. у селі Новомалин тепер Острозького району Рівненської області. Художню освіту здобув у Варшавській академії мистецтв, академіях Берліна й Рима. Сосновський був доктором скульптури та регентом академії Святого Луки в Римі, а також інспектував художні установи Італії, був головним директором музеїв і галерей Рима. Двадцять чотири художні академії світу надали йому почесне звання доктора honoris causa.

Талановитий митець з Острожчини – автор понад ста біломармурових шедеврів, які є окрасою багатьох храмів та музеїв Рима, Ізраїлю, Назарета, Вільнюса, Варшави, Кракова, Рівного, Острога, Житомира, Львова, Чернігова тощо.

Образи Христа та Мадонни геніально відображено в таких роботах скульптора, як «Діва Марія з Дитям», «Христос на смертному одрі», барельєф із зображенням «Діви Марії з Дитям» (Острог), «Pieta», («Оплакування»), «Невідома» (Рівне), «Материнство Марії» (Рим), «Богородиці Непорочного зачаття» (Назарет). Чимало робіт митця виконано на сюжети з історії античної Греції та Риму: «Аріадна», «Арес», «Аполлон», «Сократ», «Капітолійський Брут» (Рівне), «Олександр Македонський» (Острог). Сосновський – автор портрета свого наставника та друга П’єтро Тенерані (Житомир), учителя з Кременецького ліцею Юзефа Коженьовського (Львів), знаменитої італійської акторки Елеонори Дузе (Чернігів), пам’ятників Тадеушу Чацькому в костелі Візиток та Адаму Нарушевичу у Варшаві, Миколаю Копернику в Римі, скульптурної групи «Ядвіга і Ягайло» для Вільнюса і на Плантах у Кракові тощо. Відомо також, що в одній із приватних колекцій знаходиться бюст молодої дівчини в поліському народному костюмі – так звана «Маруся».

Спадщина Сосновського досить велика, в деяких маєтках Волині ще й на початку XX ст. можна було натрапити на бюсти чи фігурні композиції видатного скульптора.

Томаш Оскар Сосновський завершив свій земний шлях 27 січня 1886 р. Могила Сосновського знаходиться на цвинтарі Кампо Верано в Римі. На його могилі встановлено барельєф із зображенням ангела, який лівою рукою вказує на небо, а в опущеній правиці тримає сувій пергаменту. Напис говорить: «Святої пам’яті Томаш Оскар Сосновський, скульптор, уроджений в Новомалині, помер у Римі 27 січня 1886 р. Племінниця (по сестрі) і внучки цей пам’ятник йому становлять. Вічна пам’ять».

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024