Присісти більше 200 разів у 7-річному віці – покарання чи норма?

29 Січня 2017, 11:15
7647

До редакції Район.Острог звернулася Тетяна, мама 7-річної дівчинки. Жінка обурена підходом до організації педагогічного процесу тренера з танців, заняття якого відвідує її дочка. 

«Сьогодні моя дитина, якій сім років, прийшла з тренування по танцях утомлена, змучена та сказала, що вона туди більше не піде. На моє запитання чому, вона відповідає, що за тренування присіла 215 разів. За запізнення - 100, за те, що прослухала вчителя, ще стільки ж. У мене виникає запитання: там учать танцювати чи здають олімпійські нормативи по присіданню? Чи можливо Василь Віталійович уважає, що дітям такого віку під силу присісти таку кількість разів? Я сама спробувала присісти, мені це не вдалося, на 20 разі вже почали боліти ноги, а що говорити про дітей?», – розповідає Тетяна. 

За коментарем ми звернулися до тренера дівчинки Василя Гончарука, проте юнак вирішив не роз`яснювати ситуацію та на наші запитання не відповів. 

Зазначимо, що за місяць занять у цій школі танців батьки платять 180 грн.

Михайло Бузинович, тренер із баскетболу, наголошує: «У цьому віці таке навантаження погано впливає на роботу серця й суглобів. На мою думку, в такому віці не можна присідати більше 20—30 разів». 

З цього приводу ми поцікавилися думкою юриста

Зідно із ст. 53 Конституції України кожен громадянин має право на безоплатну освіту. Водночас Закон України «Про охорону дитинства» гарантує кожній дитині право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності. Дисципліна й порядок у сім’ї, навчальних та інших дитячих закладах мають ґрунтуються на принципах взаємоповаги, справедливості, приниження честі та гідності дитини недопустимі. Приватну освіту здійснюють за тією ж обов’язковою програмою Міністерства освіти, що й державну. Будь-який навчальний заклад зобов’язаний мати свою навчальну програму, яка формується директором закладу спільно з педагогічним колективом, батьками та учнями.

Державна програма освіти регулює кількість навчальних годин, проте не регулює методи навчання, тому, стверджувати про законність чи незаконність дій педагога не можна. Відзначимо, що притягнути до відповідальності вчителя, який примушує присідати своїх учнів майже неможливо, адже згідно п. 1. ч. 2 ст. 10 Закону України «Про охорону дитинства», держава здійснює захист дитини від усіх форм фізичного і психічного насильства, образи, недбалого і жорстокого поводження з нею, експлуатації. Довести факт насильства над дитиною в цьому випадку буде дуже складно. 

Однак вплив батьків на навчальний процес під час так званих «приватних уроків» є досить великим. Часто для врегулювання суперечливого питання досить особисто підійти до викладача з проханням не застосовувати такі навантаження на дитину, яке вчитель не зможе проігнорувати, адже це є комерційний заклад, де Ви платите кошти за те, щоб Вашу дитину навчали. Також це питання можна винести на загальних зборах батьків (зокрема, щодо зміни методики навчання того чи того викладача, зменшення навантаження тощо). 

Отже, відповідно до законодавчих актів батьки мають право спільно з педагогами формувати освітню програму навчального закладу. Однозначно стверджувати про законність чи незаконність дій вчителя у наведеній ситуації складно. Більш доречно говорити про порушення методики викладання, професійної етики та принципів організації навчального процесу.

На даний момент дівчинка в секції з танців більше не займається, адже тренер попросив її більше не приходити на тренування.

Коментарі
29 Січня 2017, 16:08
Тренер і не таке собі дозволяє, адже в маленькому містечку вибору у батьків немає куди відвести дитину.. Приходиться терпіти. .. або не терпіти. Сама штовхнулася з не вихованістю цього юнака. Більше ми також не відвідували цей гурток (((((
30 Січня 2017, 05:44
Негативна реклами теж реклама. Але я особисто прочитавши цей матеріал свою дитину на заняття до Василя Гончарука не поведу, хоч і планувала.
01 Лютого 2017, 00:15
Я в шоці. Я займаюся на цих танцях більше 4 років. Нічого подібного такого не було. Він як педагог і як людина дуже хороший. Пояснює новий матеріал дуже добре. Але просто дехто слухає його лекції , а хтось &quot;філонить&quot;, коли він намагається донести нам потрібну інформацію, яку маємо використовувати у танці для того, щоб показувати результати на змаганнях. Він просто так не заставляє. Тій дівчинці він сказав присідати не 200, а 100 раз. Тим більше не виняток шо вона меньше навіть 50 присіла, він так зробив , бо просто вчитель теж людина, в нього теж не залізні нерви. Ви ще не знаєте інших педагогів з танців....<br/>Я в глибокому розчарування.Василь Васильович і Марія Петрівна відмінні тренери. Наш клуб має багато перемог. На змаганнях нас сприймають за Київських. Це завдяки нашим хорошим тренерам. Мама видно перебільшує, або перебільшує дочка. А у тих у кого проблеми зі здоров'ям ,він просить приносити довінку про стан здоров'я. Тим він в 2 рази меньше навантаження.
05 Березня 2017, 00:50
Прочитавши безглузді коментарі батьків, я не можу зрозуміти, чому вони перешкоджають займатися фізичним навантаженням, яке так необхідне організму, який формується. Сучасним дітям не вистачає руху, більшість з них веде малорухливий спосіб життя і в підлітковому віці мають жалюгідний вигляд: згорблені спини, надмірну вагу, нездатність виконувати елементарну фізичну роботу в побуті. Батьки, віддаючи дитину на танці, напевно не звернули увагу, що це не просто танці, а СПОРТИВНІ танці, тобто різновид спорту, де обов&quot;язково повинне бути достатнє фізне навантаження для формування витривалості у дитини для того, щоб в подальшому досягти певних результатів. <br/>Уявіть собі, якби батьки теперішніх чемпіонів світу вимагали від тренерів зменшити фізичні навантаження, то вони б не були тими, ким вони є тепер і ким має пишатися держава і батьки. Та й не забувайте, що рух - це життя! <br/>Єдине, з чим я згідний, це з тим, що навантаження має бути поступовим і прогресуючим. І з часом кожній тренованій дитині присісти 200 раз не буде проблемою. <br/>Моя дитина також відвідує спортивні бальні танці в вищезгаданого викладача і ми як батьки за те, щоб паралельно з танцями були достатні фізичні навантаження.
05 Березня 2017, 01:07
https://youtu.be/rrfBAlHgdkU<br/>Шановні батьки! Перегляньте це відео і дайте відповідь на питання, як треба тренуватися, щоб дитина в такому віці досягла подібних результатів.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024