Хто спочиває у могилі біля Богоявленського собору

23 Січня 2017, 10:35
4086 Джерело: facebook.com

До Дня Соборності острожани провели невеликий мітинг біля символічного хреста загиблим діячам УНР. Хрест встановлено на могилі біля Острозького замку. Досі, ще точно не відомо хто саме похований в цій могилі.

За переказами острожан, там поховані гімназисти з Острозької гімназії, які у 1917 році загинули в бою з більшовиками на станції Кривин. (Повторили подвиг героїв бою під Крутами).

Інша версія говорить, що в цій могилі поховано старшин армії УНР Федоренка Миколу та Губенко Івана, які були родом із Полтавщини. Але ці прізвища не підтверджено письмово. із публікацій і спогадів ми знаємо про діячів УНР, які жили в Острозі до Другої світової війни - Леонід Ступницький, Оникій Богун, Федір Селецький - секретар Військового міністерства УНР, загинув у 1921 році під Розважем і був похований в Острозі, командир Першої Запорізької стрілецької дивізії УНР полковник Іван Литвиненко. І острожанин генерал-хорунжого, військового міністра УНР Володимира Сальського. Так трапилося, що усі вище названі старшини УНР (крім Сальського) були родом із Полтавщини.

Про поховання на Замковій горі з датою 1917 рік, згадано в повідомленні Оникія Богуна. У статті розповідається про роковини смерті Симона Петлюри, які відбувалися в Богоявленському соборі й біля «козацької могили». Там вказано, що 1917 року відбулося поховання, але прізвищ ніяких не вказано.

Автором проекту хреста є Микола Бендюк, його виготовив Григорій Захарчук. Хрест установлено на могилі вояків армії УНР, які загинули 1917 році, в битві з більшовиками. Із переказів відомо, що там поховані старшини армії УНР родом із Полтавщини – Федоренко Микола та Губенко Іван.

За матеріалами Миколи Бендюка

Коментарі
23 Січня 2017, 14:45
Оце журналісти!!! Замість того, щоби виправити помилки й подякувати, видаляють коментарі. <br/>Із таким підходом далеко не заїдете.<br/>Будь ласка, підписуйте матеріали: народ повинен знати своїх &quot;героїв&quot;.
23 Січня 2017, 15:09
Пане, Іване, ваші зауваження враховано. Дякуємо за ваш коменар!
01 Вересня 2018, 18:27
Пан Іван слушно зауважує, що написані матеріали повинні мати автора. Досить безграмотної , безвідповідальної анонімності.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром