Поради острожанам: як з користтю утилізувати новорічну ялинку

18 Січня 2017, 12:35
3240 Джерело: Слово і Діло

Новорічні святкування вже позаду. І по собі вони залишили не тільки позитивні враження, а й велику кількість побутових відходів.

Проте якщо до сортування сміття українці вже звикають і не дивуються розмаїттю різних контейнерів для відходів, то що ж робити з деревцем – символом зимових свят? Поради публікують на сайті zhytlo.in.ua.

Спочатку варто розібратись, яка ж ялинка краща: штучна (пластикова) чи справжня (деревце)? Щоб наступного року не помилитися при виборі ялинки.

Насправді, найкраща ялинка – це живе дерево, яке знаходиться в ґрунті і може рости. Така ялинка не осипається, її не потрібно викидати і, що найголовніше, вона приносить тільки користь нашій планеті.

Ось які шляхи цивілізованої утилізації існують.

1. Добриво. Подрібнивши ялинку на маленькі шматочки, її можна використати для мульчування (вкривання поверхні ґрунту для захисту від пересихання та перегрівання).

2. Корм у зоопарк. Насправді в більшості зоопарків будуть раді, якщо ви завітаєте до них зі своєю старою ялинкою. Адже ялину, на якій ще є хвоя, додають у їжу багатьом парнокопитним тваринам, я також використовують як підстилку для них.

3. Паливо. Подрібнивши ялинку на частини, її можна використати як сировину для котлів на твердому паливі. Так ваша новорічна ялинка грітиме вас і після свят.

4. Косметичні властивості. Додавши у ванну всього лиш 50 грам хвої, ви не тільки покращите нервову систему та отримаєте насолоду від заспокійливо-розслаблюючого ефекту, а й переконаєтеся в її молодильних властивостях.

5. Профілактика хвороб. Із хвої можна приготувати корисний чай. Для цього варто взяти 1 ст. ложку подрібненої ялинової хвої і залити її 1 склянкою окропу. Після цього прокип’ятити 20 хвилин, процідити, дати охолонути, додати мед за смаком і пити маленькими ковтками по склянці двічі на день. Такий чай стане у нагоді при простудних захворюваннях. Він також пом’якшує кашель.

Замість того, щоб споглядати на «ялинкові кладовища», ви зможете зробити власне життя комфортнішим.

Адже ефективне використання природних ресурсів – це найменше, що може людина зробити для планети. Навіть дрібними кроками ми робимо світ кращим.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024