Як нараховуватимуть лікарняні та декретні у 2017 році?

10 Січня 2017, 18:45
6856 Джерело: 3222.ua

У 2017 році порядок розрахунку лікарняних листів, у тому числі при оформленні допомоги на вагітність та пологи, не змінився.

Проте зросли соціальні стандарти і мінімальна зарплата, тому змінилися і виплати, – пише Район.Любомль з посиланням на Володимирmedia

Які ж граничні суми можуть отримати українці в цьому році?

Головне, про що варто пам’ятати, – перші п’ять днів хворому оплачує компанія. Якщо виникла необхідність продовження лікарняного, фінансове питання переноситься на соціальний фонд.

Зазначимо, що пільгові категорії працівників у будь-якому випадку отримують 100% середньої зарплати за розрахунковий період.

Загальні правила видачі лікарняних листів

Отже, якщо ви хочете отримати допомогу з непрацездатності, вам слід одразу ж після погіршення самопочуття звернутися до лікаря (бажано зробити це у той самий день). Медичну довідку відкриває лише дільничий лікар. Однак він може направити вас і до інших фахівців (все залежить від типу захворювання пацієнта).

Лікарняні листи оформляються в поліклініці, згідно з зареєстрованим місцем проживання хворого. Після одужання співробітник приносить їх на підприємство та передає у відділ кадрів, а звідти листок непрацездатності потрапляє у бухгалтерію, де і нараховується відповідна оплата.

Якщо лікування працівника проводиться не амбулаторно, а в стаціонарі, то дата госпіталізації вважається датою відкриття лікарняного листа. Також є ряд критеріїв, згідно з яким визначається право оформлення довідки. В першу чергу слід запам’ятати, що виписати її може лише лікар.

Так, бригадам швидкої допомоги, працівникам станцій переливання крові, співробітникам фізіотерапевтичних лікарень, а також косметологічних кабінетів такого права не надається.

Термін «дії» лікарняного визначає лише діагноз хворого. За стандартною схемою, лікарняний видається строком від трьох до п’яти днів, проте потім може бути продовжений за рішенням лікаря. У той же час, максимальний термін перебування на лікарняному становить дванадцять місяців. Однак саме стан пацієнта і висновок лікаря визначають загальну тривалість «довідки».

Як відбувається оплата лікарняних листів?

Оплата лікарняних у 2017 році в Україні буде проводитись згідно з чинним законодавством країни. Так, перші п’ять днів лікарняного оплачуються за рахунок коштів фірми/підприємства. Якщо було прийнято рішення продовжити лікарняний, кошти на його оплату надходять із соціального фонду.

Однак варто пам’ятати, що страховий стаж має безпосередній вплив на оплату лікарняного. Так, зокрема, при страховому стажі не менше трьох років виплачується половина від середньої заробітної плати. Якщо ж стаж становить від трьох до п’яти років, то виплати збільшуються на десять відсотків. Від п’яти до восьми – вони становлять сімдесять відсотків і більше. У випадку, якщо стаж триває від восьми років і більше – оплати проводяться в стовідсотковому обсязі.

Однак ця схема не має жодного відношення до категорії працівників, які належать до «пільговиків». Незалежно від їхнього стажу, вони отримують сто відсотків суми від середнього заробітку за розрахунковий період. Якщо мова йде про декретні виплати, то оплата в таких випадках також становить сто відсотків середнього заробітку працівника.

Оподаткування

Крім усього іншого, оподаткуванню підлягають і кошти, які були нараховані за лікарняними довідками. Мова йде про податок на доходи фізичних осіб за поточною ставкою. З лікарняних у нашій країні також утримується єдиний соціальний внесок. Так, зокрема, з співробітника компанії/організації, який знаходиться на лікарняному, утримується приблизно два відсотки від суми допомоги на користь роботодавця. Ці кошти утримуються від всього розміру допомоги (як від суми, виплаченої спеціальним фондом, так і від тієї, яку сплачує роботодавець).

Розрахунок лікарняних

Розрахунок лікарняних в Україні у 2017 році. При страховому стажі менше дванадцяти місяців розрахунковим періодом вважається фактичне число календарних місяців, повністю опрацьованих до виникнення страхового випадку. При страховому стажі працівника на фірмі чи підприємстві менше одного місяця за розрахунковий період береться кількість днів, фактично опрацьованих до настання хвороби.

Бувають ситуації, коли до відкриття вищевказаного страхового випадку працівник не пропрацював жодного дня.

Трапляється, коли з датою виходу на роботу збігся і фактичний страховий випадок. За таких обставин розрахункового періоду немає. Середній денний заробіток – це розмір оплати, яку поділяють на середнє число календарних днів в місяць.

В мережі також з’явилася ще одна зручна функція: калькулятор розрахунку лікарняних 2017 року. Це різні онлайн-сервіси, які допомагають самостійно розрахувати «оплату за довідки». Однак у першу чергу вони допоможуть бухгалтерам, працівникам відділу кадрів і т.д.

Безкоштовний калькулятор дозволить швидко розрахувати допомогу з тимчасової непрацездатності (лікарняний лист) у відповідності з усіма правилами.

Переважно, більшість калькуляторів розраховують суму до сплати у три стандартні кроки:

  • ви вказуєте дані з листа непрацездатності (довідки);
  • дані про заробіток за два попередні роки (потрібні для розрахунку середнього денного заробітку);
  • у наступному вікні з’являється підсумкова таблиця розрахунку суми лікарняного, з урахуванням страхового стажу працівника.

Для довідок:

  • до розрахунку середньої заробітної плати входять: зарплата, премії, доплати, передбачені чинним законодавством;
  • нормальний час працівника не може перевищувати восьми годин на день, а оптимальною тижневою нормою є сорок годин;
  • звітний період підсумованого робочого часу становить один місяць, якщо в загальному трудовому договорі не встановлено інший термін. В рамках підсумованого робочого часу в будь-якому випадку забороняється навантажувати роботою працівника більше 24 годин поспіль і більше 56 годин на тиждень.

Нерідко виникають ситуації, коли працівник у двох попередніх роках не мав заробітку або середній заробіток, розрахований за цей період, є меншим від суми мінімальної зарплати. Тоді матеріальна допомога розраховується з мінімального розміру оплати праці.

Поняття граничного (максимального) розміру денного або місячного розміру допомоги у чинному законодавстві відсутнє.

Для розрахунку лікарняної допомоги вам необхідно мати при собі лікарняний лист і довідку про заробіток за останні два календарні роки, що передують страховому випадку. При стажі менше півроку, щомісячну середню зарплату вам не слід вказувати, так як розрахунок проводитиметься згідно чинного законодавства.

Оплата лікарняних при вагітності та пологах

Згідно з чинним законодавством, лікарняний лист під час пологів і вагітності відкривається в той час, коли настає тридцятий тиждень вагітності. Тоді листок непрацездатності видають терміном на більш ніж сто днів. Сімдесят з них припадають до дати пологів, а інші – після. Виплати при таких обставинах не залежать від тривалості страхового стажу співробітниці, тому виплачуються в повному обсязі.

У той же час, до розрахункового періоду не відносять довідки, які були видані з причини хвороби, лікарняні по догляду за дітьми, які не досягли трирічного віку, а також період попередньої відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами. У той же час не виключені зміни обчислення лікарняних в 2017 році.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром