Топ-10 цікавих фактів про Різдво

08 Січня 2017, 11:23
9961
Найцікавіші факти про цей день, про які багато хто не знає.
 
1. «На противагу поширеній думці, у Біблії не вказана точна дата народження Ісуса», - наголошує відання. Офіційним церковним святом Різдво Христове стало у ІV столітті, і папа Юлій І, «за випадковим збігом» присвятив його 25 грудня – дню язичницького свята під назвою Сатурналії.

2. У переддень Різдва 1914 року ворогуючі сторони на Західному фронті Першої світової війни припинили стрілянину й заспівали різдвяні гімни, а зранку німецькі та британські вояки навіть обмінювалися рукостисканнями та подарунками, пише журнал.

3. За даними журналістів, колоністи-пуритани у Північній Америці спочатку не шанували Різдво: з 1659 по 1681 рік відкриті урочистості у Бостоні каралися штрафом, а Конгрес США провів своє перше засідання 25 грудня 1789 року.

4. Політ Санта-Клауса небом на санях вперше описав американський письменник Вашингтон Ірвінг 1819 року.

5. Червононосого оленя Рудольфа вигадали копірайтери 1939 року, щоб заманювати покупців до універмагу Montgomery Ward. Настільки ж відомий персонаж різдвяної візуальної культури – сніговик Фрості, що палить люльку з кукурудзяного кочана, - ще в 1890 році почав фігурувати в рекламі алкоголю.

6. 1965 року американські астронавти панічним тоном повідомили на Землю про знахідку НЛО, пише журнал. "За декілька хвилин напруженої тиші в Х'юстоні почули тихе дзенькання дзвоників та звуки губної гармошки". Грали самі астронавти.

7. Давні кельти та германці вважали, що омела лікує рани та сприяє родючості, але традиція цілуватися під цією рослиною з’явилася лише у вікторіанську еру.

8. «Германці і в дохристиянські часи прикрашали вічнозелені дерева, щоб прикрасити темні, сірі дні зимового сонцестояння», - пише видання, наголошуючи, що перші справжні ялинки з’явилися у Страсбурзі у XVII столітті. В Америку мода на ялинки прийшла з Англії, куди цю традиції завіз принц Альберт.

9. Перший вертеп з живими свійськими тваринами влаштував святий Франциск Асизький 1224 року.

10.На Різдво португальці влаштовують бенкет для живих і мертвих, фіни йдуть до сауни, австралійці – на пляж, а в Іспанії проводиться найбільша в світі лотерея.
 
 
Джерело: ogo.ua
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024